UN APARAT DE FOTOGRAFIAT, VECHI DE CIRCA 80 DE ANI – EXPONATUL LUNII, LA MUZEUL DIN DEVA

Un aparat de fotografiat, vechi de aproape opt decenii, poate fi admirat pe tot parcursul acestei luni de vizitatorii care trec pragul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Acesta este prezentat în cadrul tradiționalei acțiuni intitulată „Exponatul lunii”.

Aparatul de fotografiat cu burduf “AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar”, cu diafragma cuprinsă între 1:8.8 și 1:16 mm, a fost fabricat între anii 1933 și 1942. Acesta este însoțit de două role de film în format lat, dar și de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role, piese aduc indicii suplimentare despre interesul arătat de hunedoreni artei fotografice.
Fotografiile expuse sunt doar câteva dintre cele realizate cu mai sus menționatul aparat de fotografiat, de către un fotograf amator (mai precis fără atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean.
Una dintre ele redă un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial <<Aurel Vlaicu>> (situat în satul Binținți, orașul Geoagiu, județul Hunedoara), în fotografie fiind imortalizați mai mulți participanți care s-au grupat în fața bustului aviatorului, bust realizat în 1933 de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad. Mai multe fotografii sunt semnate Foto: Pompi”, ele redând personaje, peisaje sau aspecte de arhitectură locală din localiatatea unde și-a petrecut copilăria farmacistul-fotograf (Șibot, azi în județul Alba), dar și din mai multe locuri prin care l-au purtat pașii pe autor”. Născut pe 17 februarie 1924, urmează școala primară la Șibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului “Aurel Vlaicu” din Orăștie (1935-1943). Studiile la Facultatea de Farmacie le începe la București, dar le finalizează la Cluj, în 1948. Anul următor, în urma unei delațiuni prin care a fost acuzat că nu a specificat că ar fi fost membru al Partidului Național Țărănesc este condamnat la opt ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Cernavodă Port, Aiud, Gherla, Oradea ș.a., dar și prin lagărul de muncă “Peninsula”, lângă Valea Neagră (Canalul Dunăre – Marea Neagră). În 1957 este eliberat și începe să practice meseria de farmacist și să-și dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie”, a menționat dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.


Exponatul poate fi
admirat în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului “Exponatul Lunii”, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii februarie 2020, de marţi până duminică, între orele 09:00-17:00.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.