Orașul unde urgențele medicale îi vor pune pe drumuri pe localnici

Secția UPU din Călan a fost închisă, iar localnicii din Călan și împrejurimi care vor avea nevoie de ajutor medical de urgență vor trebui să se deplaseze în orașele învecinate: Hunedoara, Simeria, Hațeg și Orăștie. Spitalul municipal din Hunedoara, cea mai apropiată unitate medicală cu secție UPU, se află la circa 10 kilometri distanță.

Compartimentul UPU – SMURD din Călan funcționa în subordinea Spitalului Județean de Urgență din Deva, iar conducerea spitalului județean a decis recent să aducă un medic de la Călan la Deva, unde numărul pacienților care apelează la serviciile UPU este mult mai ridicat, iar secția se confruntă cu un deficit de cadre medicale.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență din Deva, medicul Emil Stoica Mariș, la secția din Călan, aflată în subordinea spitalului județean, erau detașați doi medici, însă unul a fost mutat la UPU Deva, iar celălalt, având și probleme de sănătate, nu putea asigura de unul singur, împreună cu asistentele, funcționarea în condiții normale a compartimentului.

Decizia opririi activității UPU Călan a stârnit nemulțumirea localnicilor. Unii dintre ei au participat la un protest organizat în fața clădirii, în care au cerut autorităților să găsească soluții pentru redeschiderea compartimentului.

„Ne confruntăm cu un deficit de medici specializați în medicina de urgență. Din punct de vedere legal, nu putem asigura Urgență fără personal specializat. De aceea, încercăm să identificăm medici de urgență care să asigure gărzi la Compartimentul de Primiri Urgențe din Călan începând din 1 noiembrie. Spitalul Județean de Urgență din Deva a scos la concurs posturi de medici de urgență, însă fără rezultat”, afirmă Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Călan se numără printre orașele muncitorești extinse în deceniile de regim comunist. A fost transformat într-un centru industrial, începând din anii ´60, odată cu expansiunea uzinei sale metalurgice. Combinatul Victoria din Călan a fost închis în anii 2000, iar declinul acestuia a afectat profund situația economică a orașului.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.