ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA SUNT PESTE 20.000 DE PERSOANE CU DIFERITE TIPURI DE HANDICAP

În județul Hunedoara, potrivit datelor statistice efectuate de către reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, există peste 20.000 de persoane cu dizabilități, între care aproape 19.500 sunt adulți și puțin peste 1.300, copii. Ziua de 3 decembrie a fost proclamată ca „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”.

Ziua de 3 Decembrie a fost proclamată în 1992 prin rezoluția 47/3 a Adunării Generale a Națiunilor Unite ca Zi Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Această zi își propune să promoveze drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și dezvoltării și să crească gradul de conștientizare a situației persoanelor cu dizabilități în toate aspectele vieții politice, sociale, economice și culturale. Ca în fiecare an, DGASPC Hunedoara marchează această zi organizând, în toate centrele sale destinate persoanelor cu dizabilități diferite activități ce au ca scop promovarea unei mai bune înțelegeri a problemelor persoanelor cu dizabilități și susținerea drepturilor și demnității acestora.

Astfel, în colaborare cu elevi și reprezentanți ai unităților școlare din județ, ai cultelor religioase și firme comerciale, vor fi organizate următoarele activități:- „bunicii” Centrului de Îngrijire și Asistență Brad se vor bucura de un moment artistic susținut de elevi ai Liceului Teoretic „Avram Iancu” din localitate; beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență Brănișca se vor bucura de un tedeum religios și un program de colinde oferit de Parohia Ortodoxă din comună și elevi ai Școlii Generale „Nicolae Tic” Brănișca; beneficiarii Centrelor de Îngrijire şi Asistenţă 1, 2, 3, Păclişa sunt invitați în sala de sport a centrului pentru a participa la un program artistic de colinde tradiționale și cântece populare pus în scenă de colegii incluși la activitățile de meloterapie, coordonați de către pedagogii de recuperare, urmat de activități de socializare și masă festivă. Totodată, beneficiarii Centrului cu Profil Ocupațional pentru persoane cu dizabilități Simeria vor pregăti o expoziție cu produsele confecționate în centru, un concurs de cultură generală pe ateliere, dansuri populare, recitare poezii și un program de colinde susținut alături de personalul centrului și beneficiari ai Locuințelor Protejate Orăștie/Pricaz. Și „bunicii” Centrului de Îngrijire și Asistență Geoagiu vor sărbători, în clubul centrului, într-un cadrul festiv. Mese festive, jocuri de societate, muzică și programe artistice de cântece și colinde vor încânta și beneficiarii Centrelor de Îngrijire și Asistență din localitățile Bretea Strei, Petrila și ai Centrului pentru Persoane Vârstnice Pui.

Zeci de mii de hunedoreni, cu diferite tipuri de dizabilități

Situația statistică existentă la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului III al acestui an, un număr de 20.782 persoane neinstituționalizate încadrate într-un grad de handicap, dintre care 19.471 adulți și 1.311 copii, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006. Tot la această dată, numărul de persoane aflate în sistemul rezidențial de protecție a persoanei adulte al DGASPC Hunedoara care beneficiază de servicii de găzduire, îngrijire și recuperare era de 385 persoane. În ceea ce privește situația copiilor cu grad de handicap, beneficiari ai unei măsuri de protecție oferită de instituția noastră acesta indica un număr de 53 copii aflați în sistemul rezidențial, 51 copii aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști și 41 copii aflați în plasament familial.

Va fi deschis un nou centru la Uricani

Ziua de 3 Decembrie va fi marcată de către DGASPC Hunedoara și prin deschiderea unui nou serviciu social destinat persoanelor cu dizabilități, respectiv Centrul de Îngrijire și Asistență CIA Uricani, cu o capacitate de 30 de locuri, pregătit să ofere servicii de calitate persoanelor cu dizabilități aflate într-o situație de risc.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.