FONDURI NORVEGIENE PENTRU SARMIZEGETUSA REGIA

Consiliul Județean Hunedoara a obținut o cofinanțare de aproape două milioane de euro, din partea Norvegiei, pentru proiectul Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european. Valoarea totală a investiției, derulate prin programul „Ro-cultura” finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene) se ridică la 13 milioane de lei (trei milioane de euro). Circa un milion de euro va fi contribuția CJ Hunedoara, la realizarea investiției. Aceasta se va derula în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust și cu partenerul norvegian Møre og Romsdal County Council.

„Proiectul va fi derulat pe o perioadă de 48 de luni. Se va restaura întreg zidul cetății, iar incinta militară va fi transformată într-un muzeu viu, aici vor fi inclusiv holograme, prin care va fi prezentată fortăreața, în două etape de existență ale sale, așa cum arăta în perioada dacică și în perioada romană”, a precizat Sorin Vasilescu, vicepreședinte al CJ Hunedoara.

Rezultatele așteptate la realizarea investiției sunt, potrivit proiectului: un monument istoric patrimoniu UNESCO restaurat si revitalizat, valorificat cultural si economic; cercetări arheologice, taluzări și amenajări, refacerea infrastructurii de vizitare (trasee, signaletică, lapidariu și adăpost), Amenajarea finală a sitului (plantare vegetație, desființarea organizărilor de șantier, finisarea suprafețelor de teren); realizarea unor investiții pentru conservarea și restaurarea obiectivului aflate în pericol iminent de prăbușire, alunecare sau într-o stare de degradare foarte avansata; realizarea unor investiții de punere în valoare a sit-ului prin repararea și întreținerea traseelor existente; un plan de valorificare a monumentului istoric; realizarea unor spatii pavilionare expoziționale de tip Lapidarium, efectuarea de lucrări de sistematizare și stabilizare a terenului și de amenajare peisagistică; atelier dacic mobil de fierărie și confecții metalice dacice; organizare târguri meșteșugărești; protectorii; realizarea si montarea unui sistem de panotaj electronic.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.