CUM FUNCȚIONEAZĂ UN AMPLIFICATOR DE SUNET? CITEȘTE ACUM MAI MULTE!

Când oamenii se referă la „amplificatori”, vorbesc de obicei despre componente stereo sau echipamente muzicale. Însă aceasta este doar o reprezentare mică a spectrului amplificatoarelor audio. Există de fapt mai multe tipuri în jurul nostru. Le vei găsi la televizoare, computere, CD playere portabile și majoritatea altor dispozitive care folosesc un difuzor pentru a reproduce sunet.

 

Sunetul este un fenomen fascinant. Când aerul vibrează în atmosferă, mișcă particulele din jurul său. Ele, la rândul lor, mișcă particulele de aer din jurul lor și tot așa mai departe, transportând pulsul vibrației prin aer. Urechile noastre captează fluctuațilei presiunii aerului și le traduc în semnale electrice pe care creierul le poate prelucra în ceea ce percepem ca sunet.

 

Echipamentul electronic, amplificatoarele de putere de la SoundCreation, de sunet funcționează în același mod. Prelucrează sunetul ca un curent electric variabil. În linii mari, există trei pași în acest fel de reproducere a sunetului:

 

Undele sonore mută diafragma microfonului înainte și înapoi, iar microfonul traduce această mișcare într-un semnal electric. Semnalul electric fluctuează pentru a reprezenta compresiunile undei sonore. Astfel, toate componentele majore ale acestui sistem sunt în esență traducători: iau semnalul într-o formă și îl introduc în altul. În final, semnalul sonor este tradus în forma sa originală, o undă sonoră fizică.

 

Pentru a transforma toate fluctuațiile de presiune într-o undă sonoră, diafragma microfonului trebuie să fie extrem de sensibilă. Acest lucru înseamnă că este foarte subțire și se mișcă doar la o distanță scurtă. În consecință, microfonul produce un curent electric destul de mic.

 

Asta este valabil pentru majoritatea etapelor din procesul amplificării sunetului – acest curent mic este suficient de puternic pentru a fi amplificat și pentru a se transmite cu ușurință prin fire. 

 

În realitate, amplificatorul generează un semnal de ieșire complet nou, bazat pe semnalul de intrare. Poți instala semnalele ca două circuite separate. Cel de ieșire este generat de alimentarea amplificatorului, care își ia energie dintr-o baterie sau o priză. Dacă amplificatorul este alimentat de curent alternativ, unde fluxul de încărcare schimbă direcțiile, sursa de alimentare îl va converti în curent continuu. De asemenea, sursa de alimentare netezește curentul pentru a genera un semnal complet neîntrerupt. Așadar, calitatea sunetului este direct proporțională cu sursa de energie.

 

Circuitul de intrare este semnalul audio electric înregistrat pe bandă sau rulat de la un microfon. Sarcina sa este să îl modifice pentru circuitul de ieșire. Se aplică o rezistență diferită circuitului de ieșire pentru a re-crea fluctuațiile de tensiune ale semnalului audio original.

 

În majoritatea amplificatoarelor, această sarcină este o muncă prea mare pentru semnalul audio original. Din acest motiv, el este impulsionat mai întâi de un preamplificator, care trimite un semnal de ieșire mai puternic amplificatorului de putere. Preamplificatorul funcționează la fel ca și amplificatorul: circuitul de intrare aplică o rezistență diferită la un circuit de ieșire generat de sursa de alimentare. Unele sisteme folosesc mai multe preamplificatoare pentru a construi treptat până la un semnal de ieșire de înaltă calitate.

 

Iată, pe scurt, mecanismul din spatele unui amplificator de sunet. Nu te lăsa descurajat, există amplificatoare pentru instalații mici, dar și unele gata pentru concerte pe arenă, așadar ai o mulțime de opțiuni pentru muzica ta!

 

Sursă foto: shutterstock.com

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.