CEH e la un pas de colaps

Complexul Energetic Hunedoara nu intră în insolvenţă, aşa cum şi-ar fi dorit Consiliul de Administraţie. Mai mult, creditorii pot, în continuare, să execute silit conturile companiei. Directorul general al CEH, Samuel Dioane, spune că se fac eforturi pentru a se evita oprirea activităţii. Tot el admite însă că, la ora actuală, CEH este la un singur pas de o astfel de situaţie.

Tribunalul Hunedoara a respins ieri cererea de intrare în insolvenţă formulată de Complexul Energetic Hunedoara. Aceeaşi instanţă a respins şi solicitarea de suspendare a executărilor silite formulată de compania amintită. CEH nu a avut noroc nici în dosarul mai vechi, în care o serie de creditori solicită intrarea sa în insolvenţă, dosar care a avut termen tot ieri, dar în care instanţa a stabilit un nou termen pentru data de 14 noiembrie. Problema este că, până pe 14 noiembrie, CEH are şanse mari să fie forţat să îşi oprească, pur şi simplu activitatea. Asta ar însemna, implicit, oprirea furnizării de apă caldă şi căldură în Deva.

La limita de jos a supravieţuirii

Contactat de “Glasul Hunedoarei”, directorul general al CEH, Samuel Dioane (medalion) spune că societatea va face apel la decizia Tribunalului Hunedoara. În cazul în care nu va obţine o soluţie favorabilă la Curtea de Apel Alba, situaţia va deveni mai mult decât dramatică. “Există pericolul opririi activităţii, mai ales dacă furnizorii de materiale, gaz metan şi servicii de transport nu ne vor înţelege. Noi mai putem funcţiona câteva zile, dar nu pot spune câte anume pentru că, din păcate, acum nu mai depindem de noi, ci depindem de alţii. Îmi pare rău că se iau astfel de decizii, fără a se ţine cont de specificul activităţii de minerit. Fără materialele necesare este pusă în pericol siguranţa oamenilor, siguranţa zăcământului şi chiar funcţionarea termocentralelor. Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent în istoria societăţii”.

Conform lui Samuel Dioane, stocurile de cărbune sunt de doar 14.000 de tone pentru ambele termocentrale, Mintia şi Paroşeni. Dacă mâine s-ar opri activitatea în subteran, termocentralele ar putea să mai funcţioneze cel mult două-trei zile. În prag de iarnă. Şi conturile CEH sunt goale, spune Dioane: „Noi încercăm să dăm cărbune şi scoatem cam 2000 de tone pe zi. Dacă mâine ajungem în situaţia de «stop activitate», din păcate, repet, nu depinde doar de noi. Am comunicat situaţia tuturor forurilor superioare. Mâine vom avea o întâlnire la Prefectură pentru a vedea ce s-ar mai putea face. În ce priveşte creditorii…. nu prea mai au ce să execute pentru că sunt goale conturile companiei”.

Citește și

CEH îşi cere iarăşi insolvenţa

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1536585829504-0’); });

Tags

Articol preluat de pe glasul-hd.ro