(VIDEO) Grevă spontană la SEWS Deva. Angajații din două schimburi refuză să înceapă munca și cer majorarea salariilor

Angajații din schimbul doi de la fabrica SEWS din Deva au intrat în grevă și cer majorarea salariilor cu 10 la sută. Aproximativ 700 de muncitori au refuzat să înceapă lucrul astăzi, la ora 16.00, în semn de protest față de salariile mici cu care sunt remunerați de companie.

Potrivit unor angajați, conducerea fabriii de la Deva le-a impus o majorare de doar 6,5 la sută, fără să se arate dispusă de a negocia în vreun fel.

Greva declanșată la ora 16.00 s-a prelungit până la această oră, fiind așteptați să se alăture greviștilor și muncitorii care ajung la fabrică în jurul orei 22.30, pentru a intra în schimbul III.

„Încă sunt în grevă oamenii. Am înțeles că pe cei care vin la ora 23.00 nu o să-i mai lase sa intre. Conducerea le-a spus că va chema poliția sa-i scoată afară din firmă pe oameni”, spun surse din fabrică.

Un angajat al SEWS a declarat, sub protecția anonimatului, că la negocierea salariilor muncitorii au fost puși în fața faptului împlinit. Conducerea fabricii le-a impus o majorare de 6,5 la sută și nu este deschisă la dialog. Acesta a mai precizat că salariile nete ale angajaților sunt între 1.400 și 2.000 de lei. Sunt muncitori care după 10 ani lucrați în fabrică primesc un salariu mizer de doar 1.700 de lei. Totodată, angajații de la SEWS sunt nemulțumiți de modul în care sunt acordate primele de sărbători. Mai exact, primesc prime doar cei care nu își iau pe parcursul anului concediu medical. Cei care au probleme de sănătate și intră în concediu medical, pierd primele de sărbători.

Protestatarii de la SEWS speră că toți colegii lor vor fi solidari și se vor alătura grevei.

„Haideţi la Sews-R la grevă. Ei nu pot să ne scoată ochii cu 6,5 la sută în plus la salariu, când avem facturi de plătit mai mult decât salariul. În spital o femeie de serviciu nou angajată ia 2.000 lei şi lucrează 8 ore, iar eu după 10 ani am 1.700 de lei. Ruşine, haideţi să fim oameni. Vrem măcar 10 la sută să ajungem la salariul unei femei de serviciu”, a fost apelul unei angajate.

Angajații din schimbul III care au ajuns în jurul orei 22.30 la poarta fabricii, s-au alăturat greviștilor.

Contactat pentru un punct de vedere vizavi de situația muncitorilor de la Sews și greva pe care au declanșat-o astăzi, directorul filialei de la Deva, Andrei Rudolf, a închis telefonul, pe motiv că nu auzea conversația. 

 

Articol preluat de pe ziardehunedoara.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.