(VIDEO) Cetatea Colț – superbă, dar riscantă

DCIM\104MEDIA\DJI_0721.JPG

Cetatea Colț a rămas un loc care dă fiori oaspeților săi, nu doar datorită faimoasei nuvele „Castelul din Carpați”, scrisă de Jules Verne, a cărei sursă de inspirație ar fi fost, dar și din cauza stâncilor abrupte pe care a fost acesta a fost ridicat și starea ruinelor sale.

Localnicii și autoritățile din comuna Râu de Mori, Hunedoara, au curățat de buruieni, lăstăriș și gunoaie perimetrul Castelului Colț, în schimb, pentru că monumentul nu se află în administrarea comunei, primăria nu poate interveni prin lucrări de punere în siguranță și de reabilitare a acestuia.

Anul trecut am făcut curățenie în jurul castelului, cu voluntari. Am defrișat vegetația, însă mai multe pentru a crește siguranța turiștilor nu am putut face, datorită statutului de monument istoric. Din acestă cauză, nu am fost lăsați să facem măcar o împrejmuire din lemn la castel, în zonele unde sunt riscuri de accidentare pentru turiști”, spune Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori.

Ultimul proprietar al edificiului a fost Gabriel Kendeffy, decedat în 1960, iar de atunci acesta a rămas în acte ca deținător al imobilului. Recent, însă, primăria a primit o înștiințare de la Ministerul Finanțelor că monumentul nu are proprietar, astfel că a început demersurile pentru luarea în administrare a acestuia. Apoi, susține primarul Flavius Dilertea, autoritățile din comună vor putea continua demersurile pentru reabilitarea castelului medieval.

Turiștii care urcă în fostul castel sunt sfătuiți de autorități să fie precauți pentru că unele pietre din construcția medievală riscă să se desprindă. De asemenea, potecile din cetate trec la câțiva centimetri de prăpastia ce se ridică deasupra defileului Râușorului, una dintre căile de acces în Parcul Național Retezat.

Cetatea cnejilor Cândea a fost clădită la sfârşitul secolului al XIII-lea, pe stâncile care străjuiesc intrarea în defileul Râușorului. Inițial ar fi fost un turn locuință, dezvoltat apoi ca fortificație pe trei nivele, cu accesul la etajul I.

La poalele vechiului castel al cnejilor, a fost ridicată, tot în secolul al XIV-lea, una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România. Biserica medievală Colț a fost reabilitată în anii ´90, după o perioadă îndelungată în care rămăsese în paragină.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.