UMO, SUB ASEDIU POLITIC. PSD, ACUZAT CĂ A CĂPUŞAT, LA FOC AUTOMAT, FABRICA DE ARMAMENT DIN ORĂŞTIE

“De când caracatiţa PSD a pus stăpânire pe această fabrică (Uzina Mecanică Orăştie – UMO, n.red.) au fost plătite sume impresionante către membrii de partid care s-au perindat pe la UMO”, asta apare acum, deşi scandalul a fost mediatizat de noi încă din vara anului trecut. Şperţurile, micile găinării şi proasta administrare au pus firma de stat pe butuci. Pe de altă parte, statul român pompează bani în fabricile industriei de apărare cu condiţia să nu producă armament. În spaţiul public se vorbeşte tot mai apăsat de interese oculte, prostie şi multe şpăgi în legătură cu acest domeniu aflat sub atenta supraveghere a serviciilor secrete româneşti (şi, foarte probabil, nu numai)

Uzina Mecanică Orăştie (UMO) este în pragul falimentului. În luna februarie abia s-au găsit bani pentru salariile celor puţin peste o sută de angajaţi. La începutul anilor 1990, UMO avea peste 15.000 de salariaţi. Greu de aflat cum s-a ajuns aici. Putem totuşi să ne facem o idee plecând de la ultimul an, timp în care uzina a fost căpuşată de clientela politică din orice poziţie.

“Aţi furat poporul cu televizorul”

Asta s-a întâmplat cu adevărat la UMO, nu e un clişeu. La începutul anului 2019, un înalt demnitar din Guvernul PSD a fost implicat într-o găinărie de cea mai joasă speţă comisă pe bază de televizor. Ioan Radu, secretar de stat în Ministerul Economiei, plătit şi pentru activitatea sa din Consiliul de Administraţie de la UMO, a cumpărat cu banii uzinei, de la Metro, un televizor care a ajuns să întreţină atmosfera tovărăşească de la sediul PSD . Fostul director UMO Nicolae Gherbea spune că, de fapt, televizorul a fost cumpărat de alt demnitar PSD, consilierul local Ioan Paşca, folosind cardul de cumpărături al lui Radu. În final, “plasma” a ajuns totuşi la fabrică, abia la sfârşitul anului trecut, atunci când Paşca a fost dat afară de la UMO. De precizat că Uzina i-a plătit consilierului local PSD drepturi salariale (plus sporuri şi alte venituri) în sumă totală de 250.000 lei.

UMO, în pragul falimentului

Actualul director al UMO, Ovidiu Vlad, susţine că fabrica a plătit salarii de peste 1.300.000 lei pentru activiştii PSD înfipţi pe ştatele de plată ale UMO. “Situaţia pe care am găsit-o acum (5 februarie 2020, n.red.), la revenirea mea, este una extrem de dificilă, neexistând bani suficienţi în contul uzinei pentru plata salariilor angajaţilor sau pentru achiziţionarea materiilor prime pentru realizarea comenzilor actuale. Angajaţii uzinei au fost în pericolul de a nu îşi primi salariile. A trebuit, ca în câteva zile, să găsesc banii necesari pentru ca, în 11 februarie, să fie plătite salariile. Situaţia este dificilă pentru că în ultimii cinci ani de când caracatiţa PSD a pus stăpânire pe aceasta fabrică au fost plătite sume impresionante de bani către membrii PSD-ALDE care s-au perindat la UMO”, declară Vlad. În urmă cu jumătate de an, muncitorii de la UMO pichetaseră Instituţia Prefectului reclamând cam acelaşi lucru: abuzurile şefilor PSD de a ţine în plată activiştii de partid.

Scandalul de anul trecut

Disputele de anul trecut s-au petrecut după ce, în 31 iulie şi 2 august, doi consilieri locali PSD Orăştie – Ioan Paşca şi Nicolae Pîndărelu, au fost daţi afară de la Uzina Mecanică. „Două persoane care sunt plătite doar pentru că au calificarea de PSD, sunt membri ai PSD-ului, au fost disponibilizate. Disponibilizarea s-a făcut pe fondul reducerii de comenzi dramatice. Am fost nevoit să disponibilizez 20 de angajaţi. Nu aveam niciun suport moral sau de altă natură să-i susţin pe cei doi pesedişti care nu aveau niciun fel de calificare, nişte paria pe umerii societăţii (comerciale). Asta a inflamat mediul politic, s-au făcut intervenţii la nivelul ministrului Economiei şi a fost numit un alt Consiliu de Administraţie care a venit să schimbe conducerea Uzinei Mecanice”, explica fostul director Nicolae Gherbea la vremea respectivă.

Sforării pentru oamenii de partid

Potrivit lui Gherbea, intervenţia la “nivel înalt” a fost făcută de Laurenţiu Nistor, preşedinte PSD Hunedoara, pe lângă Nicolae Bădălău, ministrul Economiei de atunci. Astfel a ajuns director general interimar şi preşedinte CA Nicolae Timariu, un pensionar ce deţinea şi funcţia de director general la firma de apă şi canal a Primăriei Orăştie. Lui i-a fost interzis accesul la informaţii secrete (certificat ORNISS) şi nu prea avea ce să caute în funcţiile (cumulate) de director şi preşedinte. Consilierul local PSD Ioan Paşca a dat o spargere la Biroul de Documente Secrete al fabricii, ca să afle ce are SRI-ul împotriva lui Timariu şi s-a ales cu un dosar penal aflat în lucru sub coordonarea unui procuror de la Parchetul din Orăştie. În ciuda acestor incidente, cei doi au fost păstraţi pe funcţii, ba chiar promovaţi – cum a fost cazul lui Paşca, ajuns director adjunct şi secretar în AGA la Uzina Mecanică, precum şi administrator la Prelmec SA Orăştie, firmă la care Uzina este acţionar majoritar.

Ce va urma

În ediţiile viitoare vom vorbi despre acuzaţiile extrem de violente făcute de deputatul Lucian Heiuş (fost şef pe la UMO cu ani în urmă), despre reacţia directorului Nicolae Gherbea la acuzaţiile de şpagă lansate de Heiuş, despre “moartea” turnătoriei de tuburi din fontă ductilă şi despre motivele pentru care fabricile din industria de apărare sunt încurajate (plătite) să nu producă arme, la fel cum e cu terenurile agricole unde fermierii primesc bani să nu cultive nimic.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.