Stadiul Proiectului De Restaurare A Amfiteatrului Din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Din luna iunie a anului 2019, Consiliul Județean Hunedoara și Agenția de Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanțare în valoare de circa cinci milioane de euro, pentru restaurarea amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia.

Consiliului Județean Hunedoara a scos la licitație publică proiectarea lucrărilor, finanțate din fonduri de la Uniunea Europeană, însă procedura a fost anulată din necesitatea unor clarificări și în urma unor contestații, iar în prezent se află în stadiul de evaluare a ofertelor. Serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului sunt estimate la circa 785.716 lei. Recent, au fost atribuite, cu suma de 246.900 de lei, serviciile de consultanță alocate proiectului de restaurare şi conservare a amfiteatrului roman. După finalizarea proiectării lucrărilor, va fi scoasă la licitație publică și execuția acestora, astfel că oamenii care vor vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor mai avea de așteptat marea transformare a monumentului. Perioada de implementare a proiectului este de 54 de luni de la data semnării contractului.

Investiţia vizează conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din situl arheologic, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea şi gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune. Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală, dar și reconstituirea tribunei oficialităţilor, care se va face ţinându-se cont de coloana corintică găsită la faţa locului de arheologul Gabor Szinte, se arată în proiect.

Lucrările de reabilitare vizează înălţarea şi reconstrucţia unei tribune pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al doilea. Pentru refacerea arenei va fi folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, susţin specialiştii, însă cu timpul ea a fost luată şi transformată în var.
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106, şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane. Ruinele capitalei romane dezvăluie un fost oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

0 comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.