SOARTA CENTRULUI VECHI AL HUNEDOAREI, POLUL ECONOMIC AL ORAȘULUI DIN URMĂ CU UN SECOL

Centrul vechi al Hunedoarei, vegheat de la înălţime de Castelul Corvinilor şi tăiat de apele râurilor Cerna şi Zlaşti, a fost vreme îndelungată un loc pitoresc unde se defăşura unul dintre cele mai populare târguri din regiune.

La sfârşit de săptămână, întinderea înconjurată de hanuri, prăvălii şi case solide, ridicate din piatră, devenea un loc de întâlnire şi comerţ pentru oamenii din toate colţurile Ţinutului Pădurenilor.

Muntenii coborau pe cai sau pe jos, cu desagile pline de unelte, cuie şi bare de fier maleabil, realizate în atelierele din jurul minelor de fier, cu produsele de şelărie şi ciorăpărie rustică şi manufacturi din lemn, iar în schimbul mărfurilor lor, cumpărau alimente şi alte bunuri necesare în gospodării.

Până aproape de mijlocul secolului trecut, când combinatul siderurgic a început să se extindă, Hunedoara era un orăşel cu mai puţin de 8.000 de locuitori, a cărui comunitate gravita în jurul Centrului vechi şi al Castelului Corvinilor. În anii de comunism, zona de pe malul Cernei a rămas o „haltă” în drumul muncitorilor spre combinat şi a turiştilor de la castel, însă în ultimele decenii a rămas tot mai pustie.

În prezent, Centrul vechi al Hunedoarei păstrează câteva monumente reprezentative ale Hunedoarei, însă multe dintre clădirile sale vechi sunt degradate şi au nevoie de renovare, la fel şi Parcul Libertăţii unde se află un monument simbol al oraşului, Corbul cu inel în cioc.

Centrul vechi îşi va schimba înfăţişarea în următorii ani, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara. Două proiecte pe fonduri europene vizează transformarea zonei într-una atractivă pentru turişti, avantajul ei fiind apropierea de Castelul Corvinilor. De asemenea, o statuie ecvestră care îl va înfăţişa pe Ioan de Hunedoara va fi amplasată în Centrul Vechi, cel mai probabil în Parcul Libertăţii. Locul monumentului pentru care primăria este dispusă să cheltuie aproximativ 3.000.000 de lei, a fost ales, după ce iniţial statuia urma să fie ridicată în senzul giratoriu din Centrul Civic, în locul actualei statui a voievodului transilvan.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.