PROIECTUL „MUZEUL FIERULUI ȘI REVITALIZAREA CENTRULUI VECHI”, ÎN HUNEDOARA, A PRIMIT FINANȚARE EUROPEANĂ


Proiectul „Muzeul fierului și revitalizarea centrului vechi”, în Hunedoara, a primit finanțare europeană. Mai exact, Parcul Libertății va fi reabilitat și modernizat, iar un Muzeu al fierului va fi amenajat într-o clădire modernizată și dotată corespunzător. Valoarea acestui proiect este de peste două milioane de euro.

Cele două obiective ale proiectului sunt Muzeul Fierului, amplasat în Piața Libertății, pe un teren cu o suprafață de 1.696 de metri pătrați; Parcul Libertății, amplasat în Piața Libertății, pe un teren cu o suprafață de 4.525 de metri pătrați cu pod pietonal, amplasat în Piața Libertății, pe un teren cu o suprafață de 298 de metri pătrați.„ADR Vest ne-a trimis astăzi documentele, am semnat contractul și de astăzi începem procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Am mai spus-o, trăim vremuri grele, dar asta nu înseamnă că ne oprim. Nu stăm pe loc, acolo unde se poate lucra, lucrăm – din fericire, proiectul de revitalizare a centrului istoric al municipiului Hunedoara merge înainte! Sunt optimist și vreau să cred că va exista viață și după această criză de neimaginat în urmă cu câteva luni”, a declarat Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.

Parcul Libertății, reabilitat și modernizat

Parcul Libertății va fi reabilitat și modernizat, urmând a fi transformat într-un pol generator de evenimente cu important rol social și turistic. Vor fi modificate aleile și accesul pietonal în parc, acesta va fi transformat parțial într-un spațiu destinat manifestărilor culturale, iar zona va fi folosită pentru târguri cu specific. Tot aici va fi amplasată și o fântână arteziană sub forma unui joc de apă de la nivelul planului de călcare. Monumentul existent în parc va fi pus în valoare prin construirea unei zone de scenă în aer liber în proximitatea acestuia. Va fi creată o alee largă care să creeze trasee coerente și să pună în evidență edificiile orașului. Nu în ultimul rând, va fi înlocuit mobilierul urban: bănci, coșuri de gunoi, suport pentru biciclete și vor fi amenajate spațiile verzi. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea infrastructurii locale la scară mică, prin amenajarea unui spațiu verde și a unui centru cultural pentru populație dar și pentru turiști, cu rolul de creștere a calității vieții populației de pe raza municipiului.

Muzeul fierului, într-o clădire reabilitată, modernizată și dotată corespunzător

Muzeul fierului va fi realizat într-o clădire care urmează să fie reabilitată, modernizată și dotată corespunzător. Amenajarea spațiilor necesare funcționării muzeului se va face prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulație specifice funcțiunii, precum și consolidări și reparații structurale. „Bineînțeles că vom avea în vedere promovarea egalității de șanse și gen prin aplicarea unor sisteme audio-vizuale ajutătoare la percepția muzeului și a obiectelor expuse în acesta, precum și asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități atât în cadrul muzeului cât și în cadrul parcului. Cele două obiective, parcul și muzeul fierului, vor fi legate printr-un pod pietonal peste râul Cerna”, a mai adăugat Bobouțanu.

Proiectul are o durată de implementare de 33 luni, începând din 1 aprilie 2020 până în 31 decembrie 2022, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 9.379.126,37 lei (2.013.768,41 Euro), din care Asistența Financiară Nerambursabilă solicitată de 9.191.543,84 lei, iar contribuția Unității Administrativ-Teritoriale Municipiul Hunedoara de 187.582,53 lei.

Proiectul „Muzeul fierului și revitalizarea centrului vechi”, în Hunedoara, a primit finanțare europeanăProiectul „Muzeul fierului și revitalizarea centrului vechi”, în Hunedoara, a primit finanțare europeanăProiectul „Muzeul fierului și revitalizarea centrului vechi”, în Hunedoara, a primit finanțare europeană

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.