Problema încălzirii școlilor din Deva, rezolvată la peste un an de la închiderea Termocentralei Mintia

Peste trei milioane de euro au costat centralele termice pe gaz, montate în grădinițele și școlile din Deva, decuplate de la începutul anului trecut de la rețeaua de termoficare alimentată de Termocentrala Mintia.

Toate unitățile de învățământ de stat din municipiul Deva au căldura și apa caldă asigurată în anul școlar care a început luni, 5 septembrie 2022, informează Primăria Deva.

„La toate școlile și grădinițele, centralele termice pe gaz sunt funcționale. Primăria Deva a investit suma de 15.500.000 lei (echivalentul a 3.100.000 euro) pentru dotarea școlilor și grădinițelor cu centrale termice pe gaz, după ce Termocentrala de la Mintia a fost închisă. Atât achiziția de centrale termice cu instalațiile aferente cât și costurile cu proiectarea și execuția lucrării au fost finanțate din bugetul general al municipiului Deva”, a informat primăria.

Înainte de închiderea termocentralei, Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” și Colegiul Național ,,Decebal” aveau sistemul de încălzire pe gaz montat. Din vara anului trecut au fost montate centrale la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” , Liceul Tehnologic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu”, Liceul cu Program Sportiv ,,Cetate”, Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic ,,Transilvania”, Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” și la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 Deva.

În luna februarie 2021, când Termocentrala Mintia (închisă în prezent) a oprit furnizarea agentului termic, peste 4.000 de elevi şi preşcolari din 11 unităţi de învăţământ din Deva au fost trimişi acasă, în lipsa căldurii şi apei calde din şcoli. Tot atunci, primarul Florin Oancea anunţa că în 2021 vor fi achiziţionate, din bugetul municipalităţii, 20 de centrale termice pe gaz pentru dotarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Deva. „Până în toamna acestui an, toate şcolile trebuie să aibă centralele termice pe gaz funcţionale. Unităţile de învăţământ vor avea asigurată căldura şi apa caldă fără să mai depindă de sistemul centralizat de încălzire”, declara Florin Oancea.

Administrația locală a alocat sumele necesare achiziției și montării centralelor, însă proiectele derulate de unităţile şcolare au avut întârzieri, astfel că doar în acest an, problemele legate de utilități au fost rezolvate

Termocentrala Mintia, care nu a mai furnizat căldură și apă caldă locuitorilor Devei din luna martie 2021, a fost închisă şi a intrat în conservare, în luna iulie a anului trecut, după ce aproape 700 de salariaţi au fost disponibilizaţi. Recent, grupul energetic a fost vândut cu 91 de milioane de euro, prin licitație publică, unei companii private cu sediul în Iordania.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.