POVESTEA UNUI DEZASTRU ASCUNS – TRAGEDIA CARE A CUTREMURAT TELIUCUL. S-A ÎNTÂMPLAT ACUM 59 DE ANI

  • Cea mai mare tragedie din istoria recentă a aşezării miniere Teliuc, o explozie care a devastat localitatea şi a ucis mai mulţi muncitori din Exploatarea Minieră Teliuc, a fost ascunsă de autoritățile regimului comunist, însă unii localnici și-a amintesc cu claritate. Locul unde s-a petrecut tragedia este acoperit acum de apele tăului Teliucului, un lac format peste vechea carieră minieră din Teliuc.

Simona Ilca, o localnică din Teliuc, a relatat povestea dezastrului din 1961, ţinut secret de autorităţile comuniste.

În preajma zilei de 23 august 1961, la Întreprinderea Minieră din Teliuc au fost aduse de la Mangalia 45 de torpile de marină, fără focoase şi au fost depozitate în zona Descoperită, din incinta exploatării, urmând ca o echipă de artificieri să dezasambleze torpilele şi să scoată din ele trotilul spre a fi utilizat în operaţiunile specifice în minerit, îşi aminteşte localnica.

„În 23 august, se sărbătorea Ziua naţională a Republicii Populare Română. Au fost date şi prime în Întreprinderea Mineră Teliuc, iar ortacii au sărbătorit cu mici şi bere Ziua naţională, în parcul de lângă râul Cerna, până la ore târzii în noapte. A doua zi dimineaţa, poate încă ameţită de aburii alcoolului, echipa de artificieri s-a prezentat la locul de muncă, spre a demonta torpilele rămase încă încărcate cu trotil! Era, dacă-mi amintesc bine, ora 11, şi mă aflam cu alţi copii în zona puţului minier, la circa 250 metri în linie dreaptă de locul exploziei! Acum în zona fostului puţ minier este un lac imens, numit de localnici Tăul Teliucului. Mă aflăm cu alţi copii la joacă, era cald, era senin, când am văzut în zona Descoperită o lumină orbitoare, urmată de un zgomot puternic! Noi, copiii teliucani, eram obişnuiţi cu aşa-zisele împuşcături care se produceau zilnic în carieră, dar imediat am făcut legătura cu depozitul torpilelor pe care-l văzusem din apropiere  – un spaţiu în aer liber, împrejmuit cu sărmă ghimpată şi păzit de un paznic, aflat într-o gheretă. Torpilele erau depozitate înşiruite pe o platformă. N-au trecut mai mult 10 secunde şi o explozie puternică a învăluit Teliucul, aducând pagube materiale imense. Circa zece oameni (cifra victimelor nu este cunoscută) au murit. Trupurile sfârtecate ale acestora s-au găsit şi la pădurea oraşului, la mare distanţă. Urmare a suflului exploziei, un autobuz a fost aruncat în râul Cerna. Mai toate casele din sat au rămas fără acoperiş şi fără geamuri. Multe clădiri au luat foc ca urmare a obiectelor incandescente aduse de suflul exploziei. Începutul şcolii ne-a găsit în normalitate, clădirile au fost reparate, iar acoperişurile şi geamurile înlocuite. Se spune că pagubele au fost limitate doar la victimele de la locul exploziei, din cauza diferenţei de nivel (30 – 40 metri) dintre locul exploziei şi vatra localităţii. Suflul exploziei a făcut pagube materiale şi în cartierul Gheorghe Apostol, din Hunedoara, situat la circa patru kilometri de locul exploziei”, a povestit Simona Ilca, pe pagina de Facebook. Şi alţi localnici şi foşti angajaţi ai minei din vecinătatea Hunedoarei şi-au amintit despre tragedia care a cuprins localitatea.

Ziarele vremii nu au menţionat nimic despre explozia din Teliuc, fiind preocupate de campaniile duse în exploatarea minieră dedicate creşterii producţiei şi a economiilor, sub titlul: „Niciun vagonet rebutat”.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.