(P)Nu amâna vizitele regulate la medicul dentist! El este cel care îți poate oferi un tratament pentru parodontoză!

Parodontoza este cauzată de coloniile de bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți și gingii. Pe măsură ce afecțiunea progresează, pacientul își poate pierde dinții, prin distrugerea țesutului moale și a osului care îi susține. Însă, dacă se acționează din timp cu un tratament parodontoza și dacă pacientul respectă normele de igienă orală, efectele negative ale afecțiunii pot fi întrerupte.

AdChoices
ADVERTISING

Cum începe parodontoza?

Parodontoza debutează cu o inflamație a gingiilor, cunoscută drept gingivita. Unul dintre principalele semne ale acesteia este reprezentat de sângerările gingivale apărute în timpul periajului dentar. De asemenea, pacienții observă și o decolorare a dinților care este, de fapt, o peliculă ce se acumulează pe suprafața lor, formată din bacterii și resturi alimentare.

Cu toate că bacteriile sunt prezente în mod constant în cavitatea orală a oamenilor, acestea devin periculoase atunci când anumite condiții le permit să se înmulțească dramatic. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă nu ai o igienă orală riguroasă sau dacă nu ești adeptul vizitelor regulate la medicul dentist.

Stadiile afecțiunii

Gingiile încep să se retragă de pe dinți și, astfel, apar pungile parodontale. Acestea sunt „buzunarașe” formate între gingii și dinți, în care se acumulează bacterii dăunătoare. Așadar, corpul va începe să lupte împotriva infecției apărute. Pacienții observă sângerări la periajul dentar sau la folosirea aței dentare.

Dacă pacientul nu merge rapid la un medic dentist care să-i prescrie un tratament pentru parodontoză, afecțiunea va evolua rapid. Dinții ajung să își piardă susținerea din partea osului și încep să se miște. Infecția poate duce, de asemenea, la un răspuns inflamator în corpul pacientului.

În stadiile avansate, țesutul care susține dinții este distrus. Persoanele cu parodontoză avansată resimt dureri severe la mestecat, se confruntă cu o respirație urât mirositoare și cu un gust neplăcut. În final, dinții vor fi expulzați din alveolele dentare.

Cum este tratată parodontoza?

Un tratament pentru parodontoză are ca scop eliminarea plăcii și a depozitelor bacteriene de pe suprafața dinților și a gingiilor. Medicul dentist va sfătui pacientul în ceea ce privește metodele prin care poate reduce numărul bacteriilor din cavitatea sa bucală. Printre acestea se numără și periajul dentar și folosirea aței dentare.

De asemenea, medicul stomatolog poate elimina placa bacteriană și tartrul de pe dantura pacientului, în timpul unei curățări profesionale a dinților. În unele cazuri, se pot prescrie antibiotice pentru combaterea infecțiilor care persistă.

După o primă vizită la cabinetul stomatologic, pacientul va fi programat pentru viitoare verificări, pentru ca medicul să poată observa progresul făcut de acesta. În funcție de stadiul în care se află afecțiunea chiar și după o perioadă, doctorul va oferi alte opțiuni de tratament pentru parodontoză.

Dacă te confrunți cu astfel de simptome, trebuie să știi că vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru a te asigura că afecțiunea nu avansează. Totodată, va trebui să-ți schimbi obiceiurile în ceea ce privește igiena orală și, în același timp, să asculți pe deplin toate instrucțiunile specialistului, pentru ca rezultatele să fie cât mai bune. Nu uita, un tratament parodontoză va fi pe deplin eficient doar dacă vei alege să cooperezi cu medicul dentist!