(P) Cele mai grave accidente se produc în casă! Iată care sunt acestea și cum să te ferești de ele!

Chiar dacă ți se pare că locuința ta este un mediu sigur și confortabil, specialiștii susțin că foarte multe accidente grave se pot întâmpla în interiorul unui cămin. Neatenția, graba și neglijența pot avea consecințe extrem de neplăcute, de aceea, este important să-ți iei toate măsurile de precauție pentru a împiedica apariția lor.

AdChoices
ADVERTISING

Iată care sunt cele mai grave accidente care ți se pot întâmpla în casă și cum le poți evita:

 

  • Arsuri  grave

 

Bucătăria este locul unde se pot întâmpla cele mai grave arsuri. Pe lângă faptul că te poți arde la flacăra de la aragaz, e posibil să atingi oale fierbinți fără protecție sau să verși apă clocotită pe tine. 

Arsuri grave mai pot apărea și la duș, din cauza temperaturii prea ridicate a apei. De exemplu, copiii pot da din greșeală drumul la robinetul de apă fierbinte sau pot intra în cada de baie care nu este 100% pregătită pentru îmbăiere (apa fierbinte nu este completată și cu apă rece).

Iată cum poți preveni aceste accidente:

  • Restricționează accesul copilului la robinetul de apă caldă, montând un dispozitiv special;
  • Nu apuca de mânerele tigăilor sau cratițelor fără să ai o mănușă specială de bucătărie;
  • Nu lăsa oale fierbinți la îndemâna celor mici.
  • Căderi accidentale de la fereastră

 

 

Chiar dacă ți se pare puțin probabil să se întâmple la tine acasă un astfel de accident, statisticile companiilor de asigurare arată că există un risc destul de mare ca tu sau cineva din familia ta să cadă de la fereastră. 

Cel mai mare risc îl au, bineînțeles, copiii. Prin urmare, ai grijă să nu-l lași pe cel mic nicio clipă singur în cameră, dacă geamul este deschis. În plus, ține cont că și ție ți se poate întâmpla să aluneci și să cazi atunci când speli fereastra, așadar mare atenție.

Iată ce măsuri de precauție trebuie să-ți iei:  

  • Asigură-te că nu există paturi, scaune, mese sau alte corpuri de mobilier în preajma ferestrelor, care să-i permită copilului să se cațere pe fereastră;
  • Montează apărători pentru a-l împiedica pe cel mic să deschidă geamul;
  • Folosește dispozitive de siguranță care permit deschiderea limitată a ferestrelor (nu mai mult de 10-12 cm);
  • Folosește aparate de spălat geamuri cu coadă lungă, astfel încât să nu fii nevoită să te urci pe pervaz.
  • Căzături la duș

 

 

Cele mai multe accidente din interiorul căminului se întâmplă în baie, din cauza suprafețelor extrem de alunecoase din această încăpere. Oamenii în vârstă, în special, sunt mai predispuși la căzături, însă aceste accidente li se pot întâmpla la fel de bine și copiilor sau adulților. O clipă de neatenție te poate costa foarte mult, așadar, o precauție maximă este extrem de importantă.

Iată ce poți face ca să nu mai cazi la duș:

  • Folosește preșuri aderente. Există o mulțime de modele extrem de frumoase, potrivite pentru fiecare, deci alege de aici covorașul antiderapant din plastic pentru cadă sau din spumă pentru podea care ți se potrivește cel mai bine;
  • Dacă este cazul, montează mânere ajutătoare în dreptul scaunului de toaletă şi al căzii de baie pentru susţinere suplimentară.

 

  • Tăieturi sau înțepături extrem de dureroase

 

Adulții se pot tăia cu cuțitul de bucătărie, cu sticlă, cu o răzătoare alimentară sau diverse alte obiecte ascuțite. Ai mare atenție atunci când ai spart un pahar și cioburile se împrăștie prin casă. Acestea îți pot crea probleme extrem de mari dacă ajung în contact cu pielea.

Dacă ai vreo tăietură de la care îți curge sânge puternic:

  • Aplică presiune pentru a opri sângerarea și apoi bandajează locul ca să nu se infecteze. Dacă aceasta nu se oprește, trebuie să te prezinți de urgență la spital;
  • Nu lăsa pe jos obiecte ascuțite care îți pot intra în picior.
  • Înec sau sufocare

 

 

Astfel de accidente se întâmplă în mod frecvent în cazul copiilor foarte mici, deoarece aceștia obișnuiesc să bage în gură tot felul de obiecte. Ei încearcă să înghită toate lucrurile care le fac lor cu ochiul și, astfel, mulți ajung să se sufoce, dacă un adult nu este prin preajmă în momentul respectiv. 

În plus, pe lângă riscul de sufocare, există și cel de înec. Specialiștii avertizează că bebelușii și copiii mici se pot îneca chiar și în ape adânci de 5 cm, așadar, este foarte important să nu-ți lași pruncul nesupravegheat nici măcar pentru o secundă lângă o sursă de apă.

Pentru a evita aceste probleme, iată ce trebuie să faci:

  • Nu lăsa obiecte mici în preajma celui mic;
  • Nu lăsa animalele de companie să doarmă în pătuțul copilului;
  • Nu lăsa bebelușul singur în baie și golește cada imediat ce ai terminat cu îmbăierea lui;
  • Nu lăsa copilul singur lângă recipiente cu apă în care se poate îneca (găleată, oală, piscină etc).

În concluzie, este important să-ți iei toate măsurile de precauție din timp, pentru ca în locuința ta să nu se întâmple astfel de accidente. Ține cont de aceste sfaturi și creează un cămin sigur pentru tine și familia ta!