O TURĂ DE O ZI, PE AICI, PE-APROAPE: DEVA – RÂPA ROȘIE – ALBA IULIA – AMPOIȚA – GIARDINI DI ZOE

Vă propunem azi o tură de făcut cu mașina pesoanală într-o zi, zi pe care nu o veți uita ușor. Nu plecăm departe, până seara suntem acasă, vedem lucruri frumoase, mâncăm excelent și ne întoarcem seara cu bateriile încărcate. Deși traseul nu e extraordinar de lung, plecăm de dimineață, ca să avem timp să ne bucurăm de fiecare obiectiv.

 

Râpa Roșie

 

Această minunăție a naturii este situată la ieșirea din Sebeș spre comuna Daia Română. Este o operă a naturii, care prin acțiunile sale de eroziune și șiroire a săpat în versantul nisispos al podișului Secașelor pe o lățime de 800 de metri, cu înălțimi până la 125 de metri. Formațiunile, desenul naturii în versantul lucrat de ea este irepetabil, motiv pentru care este arie protejată. Dacă ar fi să comparăm ceea ce vedem am putea spune că natura a desenat în versantul vertical o orgă imensă. Formațiunea este vizibilă de la mare depărtare.  Aici există și o floră deosebită și cu puțin noroc, la sfârșit de primăvară – început de vară puteți vedea garofița neagră, specie care se găsește doar aici.

 

Biserica Evanghelică din Sebeș

Înainte de a părăsi Sebeșul,  merită să dați o tură pe centrul descongestionat de când funcționează autostrada și să vizitați Biserica Evanghelică din oraș. Cercetați atent orga, funcțională din anul 1791, la care se cântă doar o dată de an, la Paști. Și de la biserică, în doi pași sunteți în piața agroalimentară a orașului, unde puteți găsi, dacă aveți noroc, celebrul lapte covăsât de la Daia. Este un fel de iaurt foarte tare, nu curge nici dacă întorci borcanul cu gura în jos și merge extraordinar de bine, la micul dejun  cu omletă sau papară de ouă.

 

Cetatea Alba Carolina

 

Cred ca sunt puțini hunedoreni care nu au văzut Cetatea Alba Carolina. Este un exemplu de urmat privind gestionarea patrimoniului turistic de către autoritățile din Deva, dar deși este foarte aproape, exemplul este relativ ignorat. În fine, să nu uitați să treceți prin Catedrala Catolică unde se odihnește pentru vecie Iancu de Hunedoara. Citiți ce scrie pe al său mormânt și veți vedea cum erau percepuți românii la vremea lui în Europa! Nu încercați o comparație cu felul în care suntem percepuți acum, ca să nu vă stricați ziua.

Și dacă în Catedrala Catolică “S-a stins lumina lumii”, în Catedrala Reîntregirii Neamului s-a aprins lumina românismului pentru a doua oară, după Blaj! Dacă a fost bine sau rău, doar Dumnezeu poate ști!

 

Mama Luța de la Ampoița

Pentru că deja e trecut de prânz, poate vă e foame. Deși Alba Iulia are locuri unde se poate mânca foarte bine, gen Pub 13, un restaurant situat în zidul Cetății, în fosta cameră de arme, vă propunem un loc deosebit, Pensiunea Mama Luța, din Ampoița. Din Cetate, luați drumul Zlatnei și în câțiva kilometri veți fi la Ampoița. Căutați Mama Luța și îmi veți mulțumi! Preparatele tradiționale gen ciorbă de fasole în pâine sau tocaniță de vițel cu găluște le puteți servi pe terasa restaurantului, care de fapt see întinde pe tot domeniul pensiunii. Veți putea mânca deasupra unui curs de apă, sub un foișor, la umbra arborilor imenși etc. Și, cel mai important, nu ratați plăcintele! La Mama Luța vin sute de albaiulieni zilnic să cumpere plăcinte. Face și câte o mie de plăcinte pe zi!

Giardini di Zoe

Pentru întoarcere, vă scutesc de agonia drumului dintre Alba Iulia și Sebeș și vă îndrum ca din Cetate să o luați pe direcția Pâclișa. Veți descoperi varianta scurtă și asfaltată exemplar spre Vințu de Jos. Dacă doriți, de aici urcarea este foarte ușoară pe autostradă de pe drumul Vinț – Pianu, dar vă propun continuarea deplasării pe malul drept al Mureșului. După Vurpăr, treceți de Blandiana și ajungeți la limita județului Hunedoara, la Băcăinți. De aici, în câțiva kilometri sunteți la Homorod, respective la Gelmar. Puteți urca și aici pe autostradă, dar vă recomand să continuați pe malul drept al Mureșului până la Banpotoc. De ce? Ca să încheiați o zi superbă în Giardini di Zoe, adică, Gradina lui Zoe. Las doar imaginile să vorbească pentru sfârșitul unei zile superbe!

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.