Minerii de la Paroșeni și Uricani își riscă viața în subteran. Protest extrem de opt zile și șapte nopți în întuneric, frig și umezeală

Minerii de la exploatările de cărbune Paroșeni și Uricani au petrecut a șaptea noapte în subteran, punându-și sănătatea și viața în pericol. Astăzi, trei dintre angajații minei Paroșeni au avut nevoie de îngrijiri medicale. În total, pe parcursul întregii săptămâni de protest, 15 mineri au apelat la ajutorul medicilor. Principala problemă de sănătate a acestora este tensiunea arterială prea mare.

 „Trei mineri de la Paroșeni au avut nevoie astăzi de îngrijiri medicale, fiind duși la spital cu ambulanța. În fiecare zi, ei sunt investigați medical”, a declarat Pavel Dreghici, directorul demisionar al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ). 

Angajații celor două mine au declanșat un protest extrem, blocându-se în subteran, cu două luni înainte de a fi concediați, minele Paroșeni și Uricani urmând să se închidă la finalul acestui an. Minerii sunt revoltați și au ajuns în pragul disperării din cauză că disponibilizarea lor se va face în lipsa unor măsuri de protecție socială de care ar trebui să beneficieze conform programului de închidere a minelor. 
Cei peste 100 de angajați de la minele Paroșeni și Uricani au îndurat condiții extrem de vitrege în subteran, întuneric, umezeală, frig, sperând că revendicările lor vor fi auzite. 
Astăzi, liderul lor sindical va avea o întrevedere cu premierul demis Viorica Dăncilă, la care va discuta despre situația minerilor de la SNÎMVJ.

„Am fost sunat de ministrul Muncii, am fost invitat astăzi la Guvern, la o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă”, a declarat Laszlo Domokos, președintele Sindicatului „Huila”. 

La sfârșitul acestui an, în total, 300 de persoane de la SNÎMVJ vor fi concediate. Spre deosebire de alte valuri de concedieri colective de la minele din Valea Jiului, angajații de la Paroșeni și Uricani nu vor putea beneficia de anumite măsuri de protecție socială. Este vorba despre acordarea de venituri în completare pe o perioadă de doi ani minerilor care nu îndeplinesc vârsta de pensionare la momentul disponibilizării. Ordonanța de Urgență Nr. 36/2013 care prevedea acordarea veniturilor în completare a expirat la sfârșitul anului 2018, un alt act normativ în acest sens nefiind emis și nici nu se știe care ar putea fi rezolvarea acestei probleme, ținând cont că actualul Guvern demis este în imposibilitatea de a emite ordonanțe de urgență. 

Sursa foto: gddhd.ro

Articol preluat de pe ziardehunedoara.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.