MEDIC ATI DEVA, INFECTAT CU COVID-19: „SE TESTEAZĂ PREA PUȚIN, REZULTATELE VIN CU MARE ÎNTÂRZIERE, IAR MENAGEMENTUL ESTE UNUL DEFECTUOS!”


Virusul Covid-19 a băgat Spitalul Județean de Urgență Deva în carantină la scurt timp după ce au apărut primele cazuri de bolnavi infectați. Peste 150 de cadre medicale, asistente și medici, care au rămas „prizonieri” la locul de muncă se roagă să rămână „negativi”. Între victimele coronavirus se numără medicul Diana Căprărin, de la Secția ATI a spitalului devean, președinte al Sindicatului „Medicorum Honorem”. Aceasta se află acum sub tratament, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, iar starea sa de sănătate este bună. Medicul devean spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă unitatea medicală din Deva este testarea: „Se testează puțin, rezultatele vin târziu, iar managementul este defectuos!”.

Medicul devean de la Terapie Intensivă a fost depistat pozitiv a testul pentru Covid-19 și descrie simtomele pe care le-a avut. „Am avut subfebrilități, frisoane, apoi febră, dureri musculare și articulare, și o stare pe care aș putea-o asemui cu astenia. În ce privește tusea, nu a fost foarte pronunțată. Am avut noroc că la primele simptome am cerut să mă testeze. Cred că unii dintre colegi m-au considerat o panicată, dar, ce mă bucură e că nu am fost nevoită să duc mult boala pe picioare, riscând ca starea mea să se agraveze. Vineri și sâmbătă urmează să-mi fie prelevate noi probe, iar dacă ambele rezultate vor fi pozitive, am să pot pleca acasă, însă va trebui să mai rămân 14 zile în izolare. Abia apoi îmi voi putea relua activitatea”, a precizat medicul Diana Căprărin.

În spital e o totală harababură. Nu ne ascultă nimeni”

Doctorul devean a mai menționat faptul că la spitalul din Deva s-au făcut și se fac prea puține teste pentru depistarea unei posibile infectări cu acest virus. „Problema noastră este legată de testare, care merge exagerat de greu. Și nu înteleg care e logica pe care se bazează. Dacă s-ar face mai multe teste, ar fi mult mai bine. Mi-aș dori ca odată ce va ajunge aparatul pentru depistarea SARS-CoV-2, să se testeze mai mult. În spital e o totală harababură. Nu ne ascultă nimeni.”

După cele 14 zile de carantină ne vom întoarce la muncă, la fel de nepregătiți”

Medicul devean consideră că după cele 14 zile de carantină, în care se află spitalul din municipiul reședință de județ, situația va fi probabil la fel în ce privește organizarea, pregătirea personalului în astfel de situații și dotarea cu echipamente de protecție. „Au impus carantina 14 zile. După aceste 14 zile, vom începe să lucrăm. Dar la fel de nepregătiți. La spitalul Colentina din București, spre exemplu, cadrele medicale s-au pregătit cu o lună înainte. Au fost efectuate training-uri pentru personal, în cadrul cărora au fost instruiți cum să se dezechipeze, pentru a reduce riscul de contaminare, au fost stabuilite circuite epidemiologice clare. Și noi am tot cerut aceleași lucruri, însă degeaba. Cred că au avut și au în continuare impresia că merge și așa, cu mâinile goale. Însă, pentru mine este foarte clar că nu merge. Este trist că atunci când cutezi să semnalezi problemele acestea ți se închide gura cu replica: suntem în situație de urgență și trebuie să te supui ordinelor”, a declarat medicul Căprărin.

Optimistă din fire, doctorița deveană spune că imediat ce va ieși din izolare se va întoarce pe baricade, alături de colegii ei. Și, deși situația nu este una „roz” acolo unde își va relua activitatea, aceasta spune că nu s-a gândit nicio clipă să demisioneze. „Este sub demnitatea mea. Am depus un jurământ pe care nu am să îl încalc. Voi lupta, atât cât voi putea, pentru a ajunge până la urmă la acea normalitate la care visăm cu toții”, a conchis medicul devean.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.