MĂSURI DE PREVENIRE A TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE ȘI A RĂSPÂNDIRII PESTEI PORCINE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR

În această perioadă, în aproape fiecare gospodărie sunt sacrificați porci, iar reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au început deja să ia măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine, dar și de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare. De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și anul viitor până în 7 ianuarie, se va asigura permanența la sediul DSVSA.

În vederea apărării sănătății publice și protecției consumatorilor, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare prin consumul de produse de origine animală, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, în perioadele 28.11.2019 și 24.12.2019 și 27.12.2019 și 07.01.2020 se vor verifica toate tipurile de obiective supuse controlului sanitar veterinar. „Controlul va avea în vedere următoarele aspecte: verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a cerințelor cu privire la PPA; verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează, transportă, comercializează produse alimentare, în special cele de origine animală; verificarea respectării condiţiilor de depozitare, etichetare a produselor alimentare; verificarea respectării trasabilităţii alimentelor; verificarea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică, pensiunilor agroturistice în care se comercializează produse de origine animală sau se organizează mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă; verificarea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a pieţelor agroalimentare; interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor rezultate pentru consum public în alte locuri decât cele autorizate/înregistrate sanitar veterinar; interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/înregistrate sanitar veterinar; aplicarea dispozițiilor privind sacrificarea porcilor proveniți din gospodăriile populației în abatoarele autorizate sanitar veterinar; respectarea prevederilor legale privind condițiile sanitare veterinare care trebuie respectate la mișcarea suinelor vii pe teritoriul României și verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare privind bunăstarea animalelor în timpul sacrificării”, a precizat dr. Leontin Laslău, purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara. Verificările vor fi efectuate zilnic de echipe de control conform programelor stabilite și aprobate de directorul executiv.

Efectuați examenul trichineloscopic

DSVSA Hunedoara a informat consumatorii asupra necesității efectuării examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, precum și despre riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă carne de porc provenită din tăieri clandestine. De asemenea, a fost efectuată instruire sub semnătură a personalului sanitar veterinar de pe raza județului, care efectuează examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc, conform prevederilor legislației în vigoare.

În perioadele 28.11.2019 și 24.12.2019 și 27.12.2019 și 07.01.2020 la CSVSAO va fi asigurată permanenţa inclusiv pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. La sediul DSVSA se asigură permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică conform graficului anexat. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele în vigoare înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara la tel. 0254221145 și fax: 0254225500.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.