Intervenție pentru salvarea unei biserici din patrimoniul național

Echipa de specialiști și voluntari ai „Ambulanţei pentru Monumente” este din nou în județul Hunedoara. Monumentul pe care-l salvează este Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva” din satul Rădulești, comuna Dobra, un lăcaș de cult ortodox din prima jumătate a secolului al 18-lea.

Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva” din satul Rădulești datează din 1733 și este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România în grupa A, unde sunt incluse monumentele istorice de valoare națională sau universală.

Majoritatea monumentelor istorice din România nu are parte de proiecte de conservare și restaurare, în ciuda valorii lor arhitectonice și importanței istorice. Sunt protejate în acte, dar nu și în teren. Biserica din Rădulești nu face excepție. Este nevoie de intervenția unui ONG ca acest monument de importanță națională să nu se degradeze.

Intervenția „Ambulanţei pentru Monumente” la Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva” a început duminică, va dura două săptămâni și constă în înlocuirea laților și a draniţei degradate.

Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania Sud”. Lucrările au în primul rând un scop didactic pentru tinerii aflați în diferite stagii de formare profesională, dar dorește, totodată, să atragă și participarea altor iubitori ai patrimoniului. Echipamentul de lucru este pus la dispoziție de către TEMAD Romania, iar tratarea șiței cu substanţa Bochemit este sponsorizată de Deposib Expert din Sibiu.

Monumente salvate în județ

„Ambulanţa pentru monumente” a fost implicată în această lună în lucrări de intervenție la cetatea dacică de la Costești – schimbarea acoperişurilor de protecţie de la cele două turnuri – locuinţă. Proiectul a constat în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. Intervenția a mai presupus reașezarea în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, a elementelor din piatră căzute sau vandalizate.

În primăvara acestui an, echipa „Ambulanţei pentru Monumente” a lucrat la Biserica „Sfântul Ilie” din Baru Mare, monument istoric de interes național datând din secolul al 18-lea. Pictori-restauratori și specialiști atestatați au pus în siguranță fragmentele de pictură și de tencuieli vechi din exterior și interior. S-au refăcut învelitorile de draniță ale bisericii și turnului pe structurile vechi care nu au prezentat degradări majore.

Formarea tinerilor în conservare și restaurare

“Ambulanța pentru Monumente” este un proiect pornit în 2016 de Asociația Monumentum, din necesitatea creării unei entități care să intervină pentru situații de urgență la monumente istorice aflate într-o stare de conservare foarte precară.

Arhitecți, profesori, studenți, voluntari, meșteri locali se implică de trei ani în lucrări de intervenție la monumente istorice. Peste 20 de monumente au fost salvate în țară și patru în județul Hunedoara (bisericile din Vălari, Strei, Streisângiorgiu, Baru Mare).

ONG-ul desfășoară activități de formare profesională și de stimulare a voluntariatului în domeniul conservării patrimoniului cultural, în special (dar nu exclusiv) în rândul tinerilor care încep studii în domeniile arhitectură, conservare și restaurare, arheologie, construcții, istorie, istoria artei, turism cultural. Printre obiectivele “Ambulanței pentru Monumente” se numără: implicarea comunităților în asumarea moștenirii culturale, conștientizarea de către comunități a potențialului economic al moștenirii culturale și revitalizarea meșteșugurilor și mobilizarea resurselor umane și materiale locale, inclusiv cu utilizarea materialelor tradiționale.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1536585829504-0’); });

Tags

Articol preluat de pe glasul-hd.ro