ÎNAINTE DE ÎNTERUPEREA COMPETIȚIILOR. PARCURS PERFECT PENTRU ŞTIINŢA PETROŞANI ÎN DNS DE RUGBY

Competițiile sportive sunt întrerupte datorită pandemiei de coronavirus. D9in păcate, această întrerupere vine într-un moment în care o echipă de mare tradiție a sportului hunedorean era în formă maximă, fiind vorba despre formația de rugby Știința Petroșani.

Evoluând în Divizia Naţională de Seniori (DNS), cel de-al doilea eşalon valoric al sportului cu balonul oval din ţara noastră, Ştiinţa Petroşani şi-a spulberat adversarele.

Tur de senzație

În turul sezonului regulat al DNS la rugby, elevii antrenorilor Adrian Costache şi Emil Drumea au obţinut şapte victorii din tot atâtea posibile, fiind lider detaşat. Trupa din Vale a început sezonul acasă, cu un joc cu CSM Galaţi, revelaţia competiţiei, care avea să termine turul pe poziţia secundă, la şapte puncte în urma petroşănenilor, şi au câştigat cu 57-15. Apoi, în runda a doua a doua, a venit marele derby, pe terenul deţinătoarei titlului, CS Năvodari, unde Ştiinţa a câştigat cu 27-20, fiind cel mai strâns scor înregistrat de rugbyştii din Petroşani, echipa din Năvodari terminând turul doar pe locul al treilea. Au venit, după aceea, victorii pe linie, cu 39-11 la CSUAV Arad, 48-12, acasă, cu RC Bârlad, a patra clasată, şi un categoric scor de 73-3 din deplasarea de la Griviţa Bucureşti. Urma, apoi, meciul din etapa a şasea, penultima, din deplasare, cu Bucovonia Suceava, pe care, dacă îl câştigau, cei de la Ştiinţa erau campioni de toamnă cu o etapă înaintea de finallul turului. Petroşănenii au tratat jocul cu maximă seriozitate şi au mai reuşit o victorie la 70 de puncte diferenţă, câştigând în Bucovina cu 75-5. De altfel, petroşănenii, care au 34 de puncte din 35 posibile, deţin mai toate recordurile din tur, având cel mai bun atac, cu 363 de puncte, dar şi cea mai solidă apărare, adversarii reuşind să înscrie împotriva lor doar 88 de puncte, singurul record care nu aparţine, încă, Ştiinţei, fiind scorul maxim la o victorie, acesta aparţinând celor de la Bârlad, care au câştigat, cu 80-7, deplasarea de la Gura Humorului. De altfel, cei de la RC Gura Humorului, „lanterna roşie” a competiţiei, au fost ultimii adversari ai petroşănenilor în turul sezonului regulat, Ştiinţa câştigând cu 44-22.

Nu se știe ce va fi în viitor

După tur se poate spune că, în proporţie covârşitoare, sunt cunoscute echipele ce vor evolua în play-off, respectiv primele patru, Bârladul, care ocupă ultima poziţie de acces în faza superioară, având cu 12 puncte mai mult decât Griviţa, a cincea clasată. În play- off se vor întâlni locurile 1 cu 4 şi 2 cu 3, iar în play-out 5 cu 8 şi 6 cu 7, gazde fiind echipele mai bine clasate, iar jocurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa pe terenuri neutre. Acesta era programul inițial, fiind greu de crezut că acesta va putea fi respectat, chiar dacă returul sezonului regulat era programat să înceapă pe 4 aprilie. Ca și în alte sporturi, nici la rugby nu se știe ce se va întâmpla cu sezonul în curs, fiind posibile mai multe variante, precum înghețarea campionatului, renunțarea la play-off și play-out ori intrarea în această fază fără a se mai juca în retur. La fel se prezintă situația și la campionatul de rugby în 7, competiție în care petroișănenii erau campăioni naționali. La această oră ar fi trebuit să fie jucate deja meciurile din ultimele două turnee, unul dintre ele trebuind să fi fost găzduit chiar de municipiul Petroșani, însă acestea au fost anulate. Din cele trei turnee disputate până acum, Ştiinţa Petroşani a câştigat unul, la fel ca şi Universitatea Cluj şi RC Bârlad, şi are şanse reale de a-şi apăra titlul. Revenind la DNS, trebuie spus că în acest sezon la Petroşani nu au fost problemele financiare ca în anii trecuţi, când Ştiinţa câştigase, în trei rânduri campionatul, însă nu promova, deşi îşi obţinuse dreptul pe teren, tocmai din aceste motive, iar din toamnă ar fi existat toate premisele să revedem trupa – fanion a Văii Jiului în Superliga de rugby, primul eşalon valoric al sportului cu balonul oval din ţara noastră.

Palmares bogat

Reamintim că, în palmaresul său, Ştiinţa are trei Cupe ale României şi tot atâtea medalii de bronz în prima divizie, dar şi că, de-a lungul timpului, la Petroşani au evoluat o sumedenie de internaţionali români, precum Constantin Dinu, Mircea Ortelecan, Ioan Bucos, Enciu Stoica sau Ioan Bucan, dar şi mulţi alţii, o parte dintre aceştia evoluând inclusiv la Cupa Mondială sau în Campionatul European, competiţie pe care „stejarii” au câştigat-o de zece ori, sau au pus umărul la victorii memorabile în meciuri-test împotriva Franţei, Scoţiei, Ţării Galilor sau Italiei, nume mari în rugbyul internaţional. Ar mai fi de remarcat şi faptul că Ştiinţa Petroşani nu a fost singura echipă din judeţul Hunedoara carea a jucat pe prima scenă a sportului cu balonul oval din România, acolo mai evoluând o altă trupă din Valea Jiului, Minerul Lupeni, dar şi că rugby la nivel de juniori se mai făcea şi la CFR Simeria.

Foto: Facebook Ştiinţa Petroşani Rugby

EXTRA 1

Știința Petroșani

Antrenori: Adrian Costache și Emil Drumea

Lotul de jucători (în ordinea apariţiei în meciurile din tur)

1. Ionuț Baraulea

2. Daniel Ivan

3. Vlad Popa

4. Iulian Buturugă

5. Iulian Negoescu

6. Ionuț Tudor

7. Ionuț Donici

8. Constantin Ivanciu

9. Cristian Zamfir

10. Robert Dascălu

11. Florin Tandea

12. Florin Coge

13. Marian Nastasiei

14. Marius Chiriac

15. Adrian Mihalachi

16. Ionuț Virag

17. Andrei Florescu

18. Cosmin Olteanu

19. Constantin Barbu

20. Cristian Vîlceanu

21. Alexandru Lupu

22. Cristian Curta

23. Alin Ghiarasim

24. George Borș

25. Andrei Ilie

26. Alin Davidoaea

27. Ciprian Căplescu

28. Marius Tunaru

29. Dragoș Jerebie

30. Sami Al Chdid

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.