CUM VĂD LIDERII POLITICI DIN JUDEȚUL HUNEDOARA POSIBILITATEA UNUI VOT PREFERENȚIAL?

Noua generație are gânduri mari de schimbare, în adevăratul sens a cuvântului, și în ceea ce înseamnă clasa politică actuală, cu metehne vechi. Mulți dintre tineri, și nu numai, care au înțeles importanța votului, au mai apreciat și faptul că și-ar dori să voteze OMUL și nu o listă impusă de un anumit partid politic, atunci când vine vorba de alegerile locale sau parlamentare (care vor avea loc anul viitor-n.red.). Iată ce spun și liderii politici din județul Hunedoara despre acest concept, pe care nu l-ar inventa ei (el funcționând perfect în alte țări, de mai mulți ani-n.red.), dar pe care l-ar putea aplica, cu siguranță, dacă vocea poporului va fi ascultată și dacă se dorește o reformă electorală și una a clasei politice.

Emil Ioan Rîșteiu, coordonator PRO România – Filiala Județeană Hunedoara

„Se tot vehiculează ideea că politicul este departe de realitate, departe de voința populației.
De acord, dar consider că este foarte importantă modalitatea de a-i reprezenta cu adevărat pe cei care ne aleg. Rezolvarea stă în puterea noastră. Partidele politice trebuie să se reformeze încă de la primii candidați pe care-i propun pe liste, consilieri locali și județeni. Eu, spre exemplu voi cere acordul populației de a candida, pentru a fi desemnat candidat din partea partidului PRO România, iar consilierii propuși trebuie să aibă și ei acest accept nominal. În ceea ce îi privește pe consilieri, aceștia pot să fie din interiorul partidului, sau chiar din afară, cu un număr minim de susținători, iar accesul pe liste să fie făcut în ordinea descrescătoare a numărului de susținători reali, nu povești. Astfel, oamenii au acces pe liste fără a ține cont de părerea lui Rîșteiu, că el e liderul organizației. Oamenii se mai și schimbă. Aici e vorba de voință, pentru că lucrurile se pot schimba și în acest sens. Provoc toate partidele politice, ca începând cu primele alegeri locale, să facă la fel. Să avem pe cine vota!”

Iuliu Winkler, președinte UDMR Hunedoara

„Dacă vorbim despre un vot uninominal, această încercare s-a făcut în România, în Parlament. A fost o idee care a apărut tot la presiunea societății civile și a unor ONG-uri, care a fost un fisco total, pentru că nu au fost promovați oameni valoroși, ci oameni cu notorietate. Aceasta este o mare diferență, pentru că eu cred că, totuși, să fii parlamentar sau consilier local sau județean, presupune niște lucruri care sunt diferite față de a avea pur și simplu notorietate. Este nevoie de responsabilitate, pregătire, chiar dacă Constituția ne face pe toți egali, dar aici apare responsabilitatea partidelor. Cred că sistemul democrației parlamentare se sprijină și presupune organizarea societății în partide politice. Fără acestea nu avem democrație parlamentară, pentru că vorbim despre reprezentare. Democrația directă și referendumurile pot funcționa în niște societăți foarte stabile. Avem nevoie de o reformă a clasei politice. De mai bine de 10 ani se încearcă acest lucru prin legislație, fie ea electroală sau de reglementare a activității politice. Eu cred că aceste încercări sunt sortite eșecului. Reforma clasei politice trebuie să o facă partidele politice. Sistemul pentru care un partid politic își face lista este răspunderea partidului. Astfel că, formațiunile politice trebuie să aibă criterii interne, de integritate, de profesionalism, pregătire profesionale, de cunoaște de limbi străine. Partidul trebuie să facă acest lucru. Puterea pe care o dai alegătorului se poate rezolva într-un mod foarte simplu și nu trebuie să inventăm noi nimic. Mă refer la votul preferențial, care funcționează în țări foste socialiste, precum Slovacia. Adică, partidul întocmește o listă, pune candidații pe listă, după care alegtătorii votează în doi pași: primul – alege partidul, iar al doilea un singur om care să îl reprezinte.”

Lucian Heiuș, președinte PNL Hunedoara

„Sunt unul dintre cei care crede în alegerile uninominale. Atunci există cu adevărat o responsabilizare și a omului politic față de cel care l-a ales, dar și cetățeanul știe exact cui să se adreseze și să îi spună problemele pe care le are. Aceste mecanisme pot fi gândite în fel și chip și sunt multe soluții care se practică în diverse state. În esență, legătura dintre alegător și cel ales trebuie să fie directă. Alegerea uninominală este cea mai bună. Sunt un adept al acestui tip de vot și nu sunt un adept al listelor.”

Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara

„Este o abordare corectă, despre care vorbesc și eu de când eram tânăr și pe care o susțin. Așa ar fi normal. Un vot preferențial pe acele liste și la alegerile parlamentare și la locale. Corect ar fi ca cei mai bine clasați pe acele liste să fie promovați mai departe. Nu știu dacă ar funcționa și la consilierii locali, dar nu văd de ce nu. Dacă legea alegerilor stabilește ca modul de derulare a alegerilor să fie unul de acest fel, partidele așa vor face. Mi s-ar părea normal ca de pe o listă cu 21 de candidați pentru consiliul local, spre exemplu, să poți opta o dată politic, după care, din acei candidați să pui ștampila pe oricare dintre ei. După aceea, în funcție de numărul de voturi obținute, în ordine descrescătoare acei oameni să intre în consiliul local. Ar fi o chestie cât se poate de normală și firească și ar trebui să se aplice și la alegerile parlamentare. Eu am tot discutat și cu cei din generația mea de mult timp, și sunt de părere că ar fi cele mai oneste alegeri care s-ar putea face. Acum, partidele îți dictează ele ordinea pe liste, normal ca tu, ca cetățean, ai niște opțiuni, de dreapta, stânga, centru, doar că în momentul în care omul oferă votul său respectivului partid, el nu mai decide până la capăt și asupra oamenilor care să îi reprezinte, acolo intervine partidul. Cred că astfel, s-ar schimba foarte multe și în interiorul partidului și am putea vorbi despre o reformă și în clasa politică.”

Pollyanna Hangan, președinte USR Hunedoara

„Evident este o soluție și o alternativă bună, din punctul meu de vedere, dar și al unor colegi de-ai mei. Noi chiar aplicat un astfel de vot la nivel intern pentru candidaturile la Biroul Național, care este forul de conducere. Au candidat mai multe echipe, cu anumite programe și anumiți candidați în echipele respective și fiecare și-a făcut campanie. Așa ar trebui să funcționeze și la nivelul alegerilor locale. Astfel, nu ar mai funcționa nici acele trocuri pe care le fac anumite partide. În funcție de interesele anumitor persoane, din interior partidelor, în loc să își promoveze oamenii cei mai competenți, se promovează oameni în funcție de anumite interese, iar acest lucru nu este normal, sănătos pentru comunitate. Consider că, până la urmă, electoratul ar trebui să decidă dacă agrează o anume persoană de pe listă, iar acea persoană, dacă obține un punctaj mai mare să fie prima, în cazul consiliilor locale. Dacă partidul vine cu o listă, persoana care obține cele mai multe voturi de pe lista respectivă, ar putea fi prima pe listă. Este un sistem pe care l-am promovat în interiorul USR și pe care ni l-am dori și cadrul celorlalte alegeri. Consider că este un sistem net superior celui actual.”

Iulius Firczak, deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România

„Din punctul meu de vedere, alegerea directă a omului este cea mai sănătoasă alegere care se poate face nu doar pentru cetățeni, ci și pentru cei care sunt aleși. Alegătorii știu astfel pe cine să tragă la răspundere, pe cine să taxeze, pentru că știu cui au dat votul. De asemenea, cel care este ales și primește un anumit număr de voturi știe ce putere și poziție are, știe în fața cui răspunde și pentru cine să lupte. Din aceste puncte de vedere este mult mai sănătos pentru democrație un astfel de mod de alegere. Dar, ca să se întâmple o astfel de schimbare, trebuie să ajungă toți liderii politici la un consens. Ei nu doresc să facă această schimbare, tocmai pentru că prin puterea pe care le-o dă lor poziția de președinte pe județ sau de partid, pot controla pe cei de pe liste, fie că vorbim de parlamentari sau consilieri locali. Dacă majoritatea este de acord cu această modalitatea de vot trebuie să aibă curajul de a vota un proiect legislativ care să ducă la aplicarea unui astfel de sistem de alegere, fără să ne raportăm la faptul că a fost un sistem uninominal și a eșuat. S-a întâmplat acest lucru pentru că a fost struțo-cămilă. Personal am fost ales într-un mod care poate fi asimilat ca uninominal și mă bucur că pot fi ales așa. Sper să existe un consens la nivelul liderilor politici și să se și aplice în viitorul apropiat un astfel de sistem de alegere.”

Contactat telefonic de către redactorii cotidianului Servus Hunedoara, Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara nu a răspuns pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la subiectul abordat. În zilele următoare vom încerca să obținem un punct de vedere și din partea liderului PSD Hunedoara.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.