CUM S-A LUCRAT LA REABILITAREA CELOR DOUĂ „TURNURI-LOCUINȚĂ” DIN CETATEA DACICĂ COSTEȘTI

Lucrările de punere în siguranță a celor două „palate” ale cetății dacice Costești au avansat.

La patru decenii de când turnurile – locuință ale cetății dacice Costești au primit un acoperiș metalic pentru a fi protejate în fața naturii, vechile structuri metalice depășite de vremuri vor fi înlocuite treptat, cu ajutorul voluntarilor. Lucrările sunt derulate de Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale, prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente”. De la începutul lunii iulie unul dintre cele două turnuri antice – folosite de strămoșii noștri ca locuințe, potrivit arheologilor, s-a aflat în șantier. Lucrările derulate constau în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. De asemenea, vor fi reaşezate în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. În cele trei săptămâni de la reînceperea proiectului, o parte din vechiul acoperiș a fost înlăturată și înlocuită cu noua structură.

Lucrările sunt complexe, iar voluntarii vor lua o pauză până mijlocul lunii august, când vor reveni pe șantier. Și la celălalt turn antic, în acest an va fi căptuşit acoperişul metalic, astfel încât apele pluviale să nu mai ajungă la construcţia antică, urmând ca anul viitor să fie înlocuită întreaga structură. Veronica Vaida, reprezentanta Asociaţiei Monumentum, susţine că este nevoie de voluntari la lucrările derulate la Costeşti, iar cei care doresc să se implice în proiect o pot contacta la numărul 0740.597.184. Echipamentul de lucru şi masa sunt asigurate de asociaţie. Materialele de construcţie necesare lucrărilor de protejare a vestigiilor antice au fost asigurate cu ajutorul donaţiilor, până în prezent.

Cetatea Costeşti este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei, a doua ca popularitate după Sarmizegetusa Regia. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani. Cele mai ample lucrări de consolidare şi conservare a monumentului istoric au avut loc la începutul anilor 1980, potrivit unui proiect elaborat de arheologi şi de Institutul de Proiectări Hunedoara.

 

FOTO: Melania Iscru / Facebook

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.