CETĂȚILE DACICE UNESCO AJUNG ÎN GRIJA CONSILIULUI JUDEȚEAN

Cetățile dacice Costești – Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița trec în admnistrarea Consiliului Judțean Hunedoara, iar Căpâlna în administrarea Consiliului Județean Alba.

„Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat astăzi, 11 februarie, cu 260 de voturi pentru și o abținere, Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora. Potrivit actului legislativ, cetățile dacice Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Roșie și Băniță vor intra în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar cetatea dacică de la Căpâlna va fi administrată de Consiliul Județean Alba. Proiectul are drept scop protejarea monumentelor UNESCO, prin măsuri de pază și protecție, prin accesarea fondurilor necesare intervențiilor de conservare, restaurare, precum și de punerea lor în valoare, în vederea integrării în circuitul turistic internațional”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Încă din 2013, autoritățile județene au făcut demersuri pentru preluarea în administrare și a celorlalte cetăți dacice din Munții Orăștiei, aflate în patrimoniul mondial, după modelul Sarmizegetusei Regia.

Piatra Roșie, Costești, Blidaru și Bănița Cetăţile dacice au fost incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999, dar după 20 de ani, situaţia terenurilor pe care se află acestea şi zonele de protecţie nu este clarificată, nu există planuri de urbanism generale şi zonale (PUZ şi PUG) şi, prin urmare, nu se pot aloca fonduri pentru cercetare arheologică şi pentru conservarea monumentelor, informa Ionel Palăr, președinte Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. „Fără un regim clar al terenurilor pe care se află cetățile, acestea nu au avut un administrator, cu excepția Sarmizegetusa Regia, astfel că nimeni nu a putut interveni pentru conservarea lor și nici nu s-au putut aloca fonduri pentru continuarea cercetărilor arheologice. Nepăzite și aflate la cheremul braconierilor de artefacte, cetățile dacice, de 20 de ani parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, s-au degradat. Da, sunt bucuros că apelul pe care l-am făcut, din calitatea de președinte al Comisiei parlamentare pentru UNESCO, să tratăm aceste grave probleme fără să ținem seama de culoarea politică, a avut ecou. Cu unanimitate de voturi în Senat, cu unanimitate de voturi în Camera Deputaților, avem o lege care salvează cetățile dacice din Munții Orăștiei”, a precizat Ionel Palăr.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.