Ce se întâmplă cu investiția uriașă în fabrica de mobilă, plănuită de chinezi la Sântuhalm

Timp de zece ani, nicio lucrare nu a mai avut loc pe terenul de 16 hectare de la marginea Devei, ocupat de halele fostului parc de retail Carrefour, iar în prezent o altă investiţie uriaşă anunţată de autorităţi, din 2019, riscă să aibă aceeaşi soartă cu a complexului comercial. În vara anului trecut, Florin Oancea, primarul Devei, anunţa că o companie chineză va construi aici, pe un teren de 40.000 de metri pătraţi, o fabrică de piese de mobilier, care urma să îşi înceapă producţia în 2021.

„Discuţiile şi negocierile municipalităţii devene cu staff-ul responsabil de investiţia companiei chineze au început în luna mai a anului 2018. Competitorul principal al municipiului Deva a fost municipiul Galaţi. Finalitatea eforturilor a fost materializarea lor într-un Memorandum de Înţelegere între părţi, totul pentru a asigura condiţiile administrative adecvate pentru sprijinirea şi implementarea cu succes a proiectului investiţional UEROM Furniture Co.”, informa primarul Devei. Compania chineză UEROM Furniture urma să investească peste 20 de milioane de euro la Deva şi să angajeze în următorii trei ani până la 2.500 de oameni. Proiectul a primit avizul de mediu în aprilie 2020, iar în iunie Consiliul Local al Devei a aprobat Planul Urbanistic Zonal care prevedea schimbarea destinaţiei unui teren din Sântuhalm, de 146.000 de metri pătraţi din zonă de comerţ şi retail în zonă industrială.

Câţiva localnici nu au fost, însă, de acord, ca în apropierea proprietăţilor lor să fie ridicată fabrica şi au dat municipalitatea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în judecată, reclamând că „schimbarea destinaţiei zonei în cea destinată unităţilor industriale este nelegală, căci aceasta ar presupune delimitarea unei zone industriale în mijlocul unei zone destinate locuinţelor şi serviciilor publice”.

Au invocat lipsa acordului vecinilor, nerespectarea prevederilor referitoare la consultarea populaţiei. „Cu privire la paguba iminentă se arată că prejudiciul se concretizează în atingerea adusă dreptului lor de a se bucura de locuinţele ori de potenţialul terenurilor care le aparţin iar schimbarea destinaţiei în cea specifică zonelor industriale va permite edificarea unor construcţii şi instalaţii în vederea folosirii lor în activităţi de producţie industriale”, susţineau localnicii.

După ce, iniţial, Tribunalul Hunedoara le-a resprins cererea, la sfârşitul lunii septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de localnici împotriva sentinţei tribunalului, şi a dispus rejudecarea dosarului. De asemenea, a dispus „suspendarea executării HCL nr. 227/2020 şi a Avizului de mediu nr.1/22.04.2020”.

La sfârşitul lunii noiembrie, aceeaşi 10 localnici şi patronii unui motel, reprezentaţi cu toţii de o casă de avocatură, au chemat din nou în judecată municipalitatea şi APM Hunedoara, solicitând anularea HCL 227/2020 şi a avizului dat de APM Hunedoara, din aceleaşi motive. Procesul încă nu a început, însă până când magistraţii vor lua o decizie definitivă, lucrările rămân suspendate.

S-au opus construcției fabricii de mobilier

Avocatul Mihai Bădoi, a cărui familie deţine un motel în imediata vecinătate a terenului pe care este plănuită construcţia fabricii, a fost unul dintre iniţiatorii procesului. Susţine că odată cu construcţia fabricii, localnicii vor avea de suferit.

„Disconfortul înseamnă în primul rând poluare, în al doilea rând, trafic intens în zonă, zgomot şi toate aspectele care le afectează calitatea vieţii locuitorilor din Sântuhalm. În spaţiul public şi la şedinţele de informare publică reprezentanţii primăriei ne-au spus iniţial că în fabrică doar se vor asambla canapele şi birouri, care vin prefabricate şi finite. În realitate, se face o activitate de producţie, care implică frezare, debitare, şlefuire, vopsitorie, sudură a cadrelor metalice, infuzie de spumă poliuretanică, activităţi care sunt toxice şi dăunătoare populaţiei din zonă. Imobilul pe care îl deţine familia mea, unde desfăşurăm o activitate de turism şi servicii, complexul Alaska, îşi desfăşoară activitatea la mai puţin de 50 de metri de fabrică. Riscurile sunt foarte mari. Avem şi o piscină publică unde lumea vine şi stă la plajă ca să beneficieze de soare şi de aer curat. Schimbarea funţiunii zonei va permite realizarea unor activităţi industriale lângă motelul nostru”, a relatat Mihai Bădoi, pentru adevarul.ro.

Avocatul crede că fabrica nu va aduce locurile de muncă dorite de localnici, ci mai degrabă vor veni să lucreze aici cetăţeni chinezi, lucru neconfirmat însă de autorităţi.

„În realitate, dacă într-o spălătorie auto cum este cea a familiei mele, nu găsesc un angajat care să lucreze pentru un salariu peste minimum pe economie, mă îndoiesc că vor face sute sau chiar mii de locuri de muncă, aşa cum afirmă domnul primar”, spune Mihai Bădoi.

Claudiu Barstan, şi el iniţiator al acţiunii în justiţie împotriva municipalităţii şi a APM Hunedoara, este consilier local AUR şi deţine o firmă de construcţii.

„Motivul principal al reclamaţiei îl reprezintă faptul că nu vrem ca zona în care locuim, Sântuhalm, să fie poluată de noua fabrică şi de zecile de camioane care vor trece, zilnic, prin faţa caselor noastre. Nu vrem o zonă industrială în vecinătatea caselor noastre. Şi alţi localnici sunt nemulţumiţi şi ne-au spus că ne susţin în acţiunea noastră, însă nu s-au implicat în proces, fie pentru că nu au dorit să cheltuie bani cu avocaţii, fie din motive personale”, spune Claudiu Barstan.

Florin Oancea, primarul Devei, susţine că investiţia estimată la circa 20 de milioane de euro, ar putea aduce în următorii ani circa 2.500 de locuri de muncă în Deva, un oraş în care nu vin sute de investitori şi care trebuie să se dezvolte.

„Este o investiţie care are toate avizele necesare şi care nu se va derula într-o zonă rezidenţială. Dar este dreptul oamenilor să o conteste şi aşteptăm o decizie a instanţei în acest sens. Există însă riscul ca între timp investitorii să să plece în alt oraş. S=ar putea pierde atât locurile de muncă, dar şi venituri din taxele şi impozitele pe care investiţia le va genera”, a precizat Florin Oancea, primarul Devei. Acesta susţine că atât timp cât investiţia în fabrica de mediu are avizele de mediu, nu există pericol pentru sănătatea localnicilor. Din cei 300-400 de locuitori ai zonei Sântuhalm, doar câţiva au fost nemulţumiţi, iar unii dintre ei nici măcar nu locuiesc în zonă, afirmă primarul Devei.

În ce priveşte aducerea în masă a muncitorilor chinezi, primarul susţine că, la fel ca şi în cazul altor zvonuri cu privire la fabrică, au fost „intoxicări” menite să îi determine pe localnici să se opună proiectului.

Reprezentanţii Consiliului Local Deva au precizat că solicitările reclamanţilor au fost neîntemeiate, iar documentaţia tehnică a proiectului respectă legea şi normele de sănătate, întrucât activitatea fabricii se va desfăşura exclusiv în spaţii închise, iar poluarea fonică reclamată de localnici, precum şi alte surse de poluare sunt reduse, în limitele prevăzute de lege.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.