Carnea de pasăre este a doua cea mai produsă și cumpărată carne din UE

Sectorul de producție a cărnii de pui și de ouă este unul dintre cele mai intensive din Uniunea Europeană (UE), cu numeroase ferme cu peste 100.000 de păsări, se arată într-un studiu realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS). Se estimează că 90% din puii de carne sunt crescuți în sisteme de creștere intensivă, prin utilizarea de rase cu creștere rapidă obținute prin selecție genetică. Cu toate acestea, sistemele alternative de producție de pui (de tip free-range și organice) sunt în creștere în multe țări UE.

În ceea ce privește producția de ouă, cele 400 de milioane de găini ouătoare din întreaga UE produc aproape 7,5 milioane de tone de ouă pe an. UE este al doilea cel mai mare producător mondial de ouă după China.

Uniunea Europeană este printre primii patru producători de carne de pasăre din lume, alături de Statele Unite ale Americii, Brazilia și China, fiind a doua cea mai produsă și consumată carne din Uniunea Europeană, după cea de porc, iar estimările anunță o continuare a creșterii, deși într-un ritm mai lent, în aproape toate statele membre. Consumul mediu de carne de pasăre a fost în anul 2018 de 24,8 kg pe cap de locuitor, comparativ cu 32,5 kg carne de porc și 11 kg carne de vită.

Conform raportului de perspectivă al Comisiei Europene (din 2018), producția și consumul de carne de pasăre din UE se așteaptă să crească, în general, cu 4% între 2018 și 2030.

Anul trecut, UE a produs aproximativ 15 milioane tone de carne de pasăre, 70% din producția comunitară fiind realizată de șase state membre: Polonia, (16,8%), Regatul Unit (12,9%), Franța (11,4 %), Spania (10,7%), Germania (10,4%) și Italia (8,5%). Păsările de curte au reprezentat 5% din producția agricolă totală a UE în 2018 (432,6 miliarde euro), iar ouăle 2,4%.

Distribuția producției de carne de pasăre în Uniunea Europeană este următoarea: 81% broiler (pui crescuți exclusiv pentru producția de carne), 14% curcan, 3% rață (Franța este cel mai mare producător de carne de rață din UE, reprezentând aproximativ 50% din producția totală a UE în 2014, în principal de carne și pate de ficat). Prețul pentru broiler a fost, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie a.c., de 180,34 euro/100 kg, cu 2,4% sub cel consemnat cu un an în urmă și cu 1% mai puțin decât în săptămâna anterioară.

Franța, cel mai mare producător de ouă din UE

73% din producția Uniunii Europene de ouă este acoperită de șapte state membre: Franța (13%), Germania (12%), Italia (11%), Spania (10%), Marea Britanie (10%), Olanda (9%), Polonia (8%). Statele membre UE vând ouă, în special, în Japonia, Elveția, Israel, Thailanda.

În primele nouă luni din acest an, au fost livrate peste 180.000 de tone echivalent ouă pe piețele extracomunitare, cu aproximativ 14% mai mult decât în perioada similară de anul trecut, UE fiind exportator net de ouă și produse din ouă. Importurile de ouă ale statelor membre UE au scăzut cu aproape 28% în perioada ianuarie – septembrie a.c., până la 16.600 tone echivalent ouă. Ucraina, SUA și Argentina au fost principalii furnizori în această perioadă.

La nivel global, cei mai mari exportatori de ouă și produse din ouă sunt Turcia, Ucraina, SUA, China, UE, Malaezia, Belarus, iar principalii importatori din lume sunt China, Singapore, Serbia, Canada, Elveția, Georgia, Japonia.

Prețul ouălor a evoluat în creștere în acest an, în Uniunea Europeană, până la o medie de 139,80 euro/100 kg în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie 2019, cu 3,3% mai mult decât în urmă cu un an, cu 4,3% peste prețul din urmă cu o lună și mai mare cu aproape 0,5% față de săptămâna anterioară.

Important pentru industria de creștere a păsărilor

  • Exporturile din Uniunea Europeană se preconizează că vor crește în perioada următoare, deoarece se anticipează că cererea globală va rămâne puternică, majorându-se cu o rată de 1,3% pe an până în 2030. Anul trecut, UE a exportat 1,78 milioane tone de carne de pasăre greutate în carcasă, în special în Africa de Sud, Benin, Ghana, Arabia Saudită, Hong Kong, Ucraina și Filipine, și a importat peste 800.000 tone, în principal din Brazilia,Thailanda, Ucraina, Chile și China.
  • Cererea suplimentară de import de carne de pasăre se preconizează că va veni în mare parte din Asia, dar și din Africa subsahariană și din Orientul Mijlociu.
  • Majoritatea cetățenilor UE caută informații despre metoda de producție atunci când cumpără produse animale și sunt pregătiți să plătească mai mult pentru produsele rezultate din sisteme de creștere care țin cont de bunăstarea animalelor. Peste 1,6 milioane de cetățeni ai UE au semnat o petiție care solicită Comisiei Europene să pună capăt creșterii animalelor de fermă în cuști (semnăturile au fost strânse până la data de 11 septembrie 2019). Un centru de referință al UE pentru bunăstarea păsărilor de curte și alte animale mici de fermă va deveni operațional în 2020, după modelul celui organizat pentru porci în 2018, și va fi condus de un consorțiu de institute din Franța, Spania, Danemarca și Italia. Obiectivul său este de a îmbunătăți aplicarea legislației UE privind bunăstarea găinilor ouătoare, a puilor de carne și animalelor de fermă mici, inclusiv în timpul transportului și sacrificării. Centrul va oferi sprijin statelor membre în efectuarea controalelor oficiale asupra bunăstării animalelor, va contribui la realizarea de studii științifice, la organizarea de cursuri de instruire și la diseminarea informațiilor rezultate din activitatea de cercetare și inovație.

Două exemple interesante oferă Germania și Franța, în privința bunăstării animalelor și a sacrificării acestora. O companie germană a dezvoltat, în cooperare cu Universitatea din Leipzig, prima metodă operațională pentru recunoașterea timpurie a genului la ouăle de găină, în încercarea de a găsi o alternativă la sacrificarea puilor masculi. Astfel, eliminarea lor are loc în stadiul embrionar timpuriu, prin distrugerea ouălor. În Franța, o fermă adăpostește, până când mor de bătrânețe, 16.000 de găini ouătoare ajunse la vârsta la care sunt mai puțin productive. Suprafața alocată acestor găini este de 16 hectare, iar ouăle lor sunt comercializate la un preț care reflectă costurile. Două milioane de ouă au fost deja vândute în 700 de puncte de vânzare din Franța și Belgia, potrivit studiului EPRS.

  • Grâul este principala cereală utilizată în Uniunea Europeană pentru hrana păsărilor de curte, însă soia este o componentă importantă, în special, pentru hrănirea puilor de carne. Potrivit Eurostat, 95% din soia utilizată în UE este importată din țări terțe.
  • Acordul UE-Mercosur, încheiat la 28 iunie 2019, prevede o cotă tarifară pentru păsări de curte de 180.000 de tone (echivalent greutate în carcasă) fără taxe vamale, subdivizată în 50% os și 50% dezosată. Volumul va fi etapizat în cote egale, în șase ani, dacă Acordul va fi implementat. AVEC, o asociație europeană puternică în domeniul sectorului cărnii de pasăre (reprezintă 95% din producția UE de carne de pasăre), a criticat ferm rezultatele negocierilor UE-Mercosur, declarând că sectorul UE de carne de pasăre a fost sacrificat, având în vedere cota mare de carne de pasăre care ar urma să fie importată în spațiul comunitar fără taxe vamale din țările Mercosur.
  • Relația comercială dintre UE și Ucraina desfășurată în cadrul Acordului de liber schimb, aplicat începând cu 1 ianuarie 2016, a fost afectată, recent, de o problemă referitoare la importurile în exces de produse de pasăre din Ucraina în UE, prin specularea unei lacune legislative din partea unor exportatori ucraineni. Importurile au crescut, astfel, de la 3.700 de tone în 2016 la peste 55.000 de tone în 2018. În martie 2019, UE și Ucraina au negociat o soluție pentru eliminarea riscului de importuri potențial nelimitate scutite de taxe vamale, iar la data de 5 noiembrie a.c. Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a adoptat un aviz favorabil asupra proiectului de acord. La 26 noiembrie, a fost votat în plen. Raportorul pentru acest proiect îi recomandă Comisiei să monitorizeze cu atenție și în mod regulat punerea în aplicare și respectarea acestui acord.