CAMPANIA „SACUL GELBEN”. PESTE 700 DE KILOGRAME DE RECICLABILE ȘI PATRU TONE DE STICLĂ

Tone de PET-uri, sticlă, carton și hârtie se aruncă săptămânal la gunoi, nefiind colectate separat. Acest obicei ar putea duce la plouarea gravă a naturii, explică specialiștii firmei de salubrizare Brai-Cata. În opinia acestora, fiecare român ar trebui să conștientizeze că o pungă de plastic sau un PET rămâne în natură aproape 100 de ani, iar plasticul poate fi ingerat de animale și poate afecta flora pământului.

Pentru că cea mai importanta preocupare a operatorului licențiat de salubritate pentru zonele 1 Brad, 2 Hateg și 3 Centru, BRAI-CATA, este ca sistemul de colectare separată a deșeurilor să funcționeze fără sincope, societatea distribuie clienților persoane fizice care locuiesc la case saci galbeni.

După nicio lună de la lansarea campaniei „Sacul Galben”, au fost colectate 700 de kilograme de PET-uri, cartoane și hârtie, doar din câteva localități din Hunedoara, dar și peste patru tone de sticlă.

Ce punem în sacul galben?

Potrivit legii, de la 1 iulie 2019, colectarea separata a devenit obligatorie.  „Transformarea colectării separate într-un obicei zilnic poate începe ușor, prin adăugarea a încă unui coș in care sa punem sacul galben pe care Brai-Cata il distribuie gratuit, pentru reciclabile, lângă coșul de gunoi menajer. In sacul galben putem pune hârtie & carton, plastic & metal. Fiecare locuitor de la casa trebuie sa isi mentina  intenția de a colecta separat pe parcursul întregii zile. Important este ca oamenii sa comunice, sa discute cu cei din comunitatea lor, despre obiectivul lor de a colecta separat. Puterea exemplului este foarte importanta”, a explicat managerul companiei de salubrizare Brai-Cata, Bogdan Constantinescu.

Hunedorenii care stau la case, atât in mediul URBAN cat si in mediul RURAL,  in zonele 1 Brad, 2 Hateg si 3 Centru și au încheiate contracte individuale primesc saci galbeni de unică folosință. Aceștia sunt confecţionaţi dintr-un material mai subțire, astfel încât utilizatorii să fie descurajați să arunce în ei şi deșeuri menajere, mai grele decât reciclabilele.

Cum se face colectarea separată corect

Pentru eficiența colectării separate, cartoanele aruncate în saci trebuie pliate și legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite, deoarece în acest fel ocupă mai puțin loc atât în saci, cât şi în utilajele care le transportă spre stația de sortare.

Deșeurile aruncate în sacii galbeni nu trebuie să conțină nici un fel de resturi de deșeuri umede. Pentru eficiența colectării si respectarea standardelor de calitate impuse de reciclatori, recipientele de mase plastice, dozele de băuturi si conservele de metal trebuie clătite cu apa înainte de depozitarea in sacii galbeni. De asemenea, în acești saci nu se pun nici materiale organice biodegradabile, cum sunt carnea și lactatele.

Hunedorenii se pot adresa cu încredere operatorului de salubritate BRAI-CATA SRL cu orice întrebare sau nelămurire, la telefoanele si adresele de e-mail susmenționate office.brad@braicata.ro , office.hateg@braicata.ro,  office.deva@braicata.ro

5

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.