Avram Iancu a revenit pe Mureș, pentru a rememora ultimul antrenament de pe râul care strabate județul nostru, înaintea recordului de pe Dunăre, în 2017

Avram Iancu a revenit sâmbătă pe râul Mureș, unde acum șase ani făcea ultimul antrenament înaintea stabilirii recordului de a înota Dunarea, fără costum de neopren, de la izvoare până la vărsarea fluviului în Marea Neagă, străbătând 10 ţări şi 4 capitale însă, peste 1000 de km din totalul celor 2860 se află în România.

Ultimul antrenament înainte de provocarea Dunării, l-a făcut în judeţul Hunedoara. Era o zi de miercuri, 14 iunie 2017, Avram Iancu a intrat în apele Mureşului pentru a înota 50 de kilometri, de la Aurel Vlaicu, la Şoimuş. A început cursa la ora 8.00 încheiat-o miercuri seara la ora 18.30.

„Întâmplarea face ca la extremitatea estică a judeţului meu, Hunedoara, la marginea Mureşului să se afle o localitate cu un nume simbol: Aurel Vlaicu. Alături de Traian Vuia, primul om din lume care reuşeşte să zboare cu un aparat mai greu decât aerul, Aurel Vlaicu este unul dintre pionierii aviaţiei româneşti şi mondiale. Da, din localitatea care mă duce cu gândul la premierele mondiale româneşti, îmi voi lua zborul spre acest ultim antrenament care vizează tot o premieră mondială; străbaterea întregului curs a Dunării, doar în slip, fără costum de protecţie. Da, mă mândresc la tot pasul cu valoarea poporului nostru. Suntem tari! Mai tari chiar şi ca tabelele electronice care nici măcar nu erau în stare să afişeze o notă de zece. Nu erau în stare pentru că niciun pământean nu era capabil de o asemenea notă. Până într-o zi când o fetiţă, o româncă a luat primul 10 în istoria gimnasticii mondiale. Voi ajunge la Deva, reşedinţa judeţului meu, la capătul unui efort de aproximativ 12 ore. Ţin foarte mult ca acest ultim antrenament să-l fac acasă”, a declarat Avram Iancu, înainte de a începe cursa de antrenament.

A urmat cursa vieții lui – A plecat pe 20 iunie  de la Donaueschingen și a ajuns în Portul Sulina pe 16 septembrie.
Timp călătorie: 89 zile;
31 de km , 6-10 ore de înot, zilnic.

Anul acesta Avram Iancu și-a adăugat încă un fluviu la palmares: Fluviul Rin.

Dupa 48 zile, anul acesta, sportivul din Petroşani a înotat cei 1.032 de kilometri ai fluviului Rin fără costum de neopren sau alte elemente ajutătoare, la fel ca în vara anului 2017, când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată fluviul Dunărea doar prin forţa braţelor.

Avram a plecat pe 16 iulie, din oraşul Konstanz, din Germania, în cursa prin care şi-a propus să străbată întreg cursul fluviului Rin pentru a susţine aderarea a României la Spaţiul Schengen.

Povestea bărcii salvatoare
La intrarea în Olanda echipa lui Avram avea neapărată nevoie de o ambarcațiune motorizată. Așa au cerut autoritățile olandeze DUPĂ ce a inceput înotul. În fața acestei situații neprevazute, căpitanul de vas Liviu Mihăilescu, a cumpărat o micuță barcă cu motor pentru a salva situația.
“Mi-a dat-o în folosință cu drag, în mod gratuit, urmând să o returnez la final proprietarului în bună stare. În Olanda motorul acestei bărci a fost furat. Un moment super delicat. Am fost pus în imposibilitatea de a mai înota și eram și dator cu un motor. Flavius Frunză este cel care a salvat situația. A cumpărat un motor NOU. Am continuat înotul până la final. Această ambarcațiune face parte din poveste și nu se putea fără ea. A fost condiție de autorizare a Înotului în Olanda.” povestește Avram Iancu
Răscumpărarea bărcii
“M-am atașat de această barcă! În plus, Flavius a plătit pe motorul cel nou mai mult decât s-a plătit inițial pe toată barca. Așadar, cu permisiunea lui Liviu, barca de care m-am folosit a fost rascumparată pentru mine, de către Flavius Frunză. Îți mulțumesc din suflet, om minunat. O voi pastra ca amintire, ca artefact al acestui chin de pe Rin.
Dumnezeu să binecuvânteze România!” a declarat Avram după ce a finalizat înotul pe Rin.
“Nu, nu am să o vând, deși nu-mi este de trebuință în mijlocul munților unde m-am născut și trăiesc, la Petroșani. Nici nu am visat vreodată că voi avea așa ceva. Tocmai de aceea, nu doar că nu o vând, dar i-am ales și un număr preferențial, RIN, pentru a-mi aduce aminte unde am trudit 48 de zile.” a spus Avram Iancu după prima ieșire, pe Dunăre.
La câteva zile după ce a înscris în circulație remorcuța bărcii primite cadou după ce a înotat fluviul Rin, Avram a lansat-o pe apă la Șoimuș, locul unde și-a terminat înotul de antrenament de acum 6 ani.
După o plimbare de 20 km pe Mureș, Avram a depănat amintirile din cursa de la Rin, amintiri pe care le veți putea afla și voi în curând.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1536585829504-0’); });