ASEDIU POLITIC LA UM ORĂŞTIE. FABRICA DE ARMAMENT, TEREN MINAT CU ACUZAŢII DE ŞPAGĂ

Deputatul PNL Lucian Heiuş, noul ministru propus pentru Finanţe în Guvernul Cîţu, a lansat câteva acuzaţii de-o violenţă verbală fără precedent în palmaresul declaraţiilor sale politice, acuzaţii la adresa foştilor directori ai Uzinei Mecanica Orăştie (UMO). În replică, Filip Nicolae Gherbea, ofiţer de carieră şi fost director general la UMO, demontează acuzaţiile în ceea ce-l priveşte pe el, dar lasă să se înţeleagă că au existat multe mizerii în istoria recentă a fabricii de armament

Declaraţiile lui Heiuş, făcute la Radio Color Orăştie, se referă la şefii UMO din perioada 2015 – 2020, de la debarcarea liberalului Ovidiu Vlad până la revenirea acestuia pe post. În acest răstimp, Uzina a fost condusă de Ioan Radu (PSD), Filip Nicolae Gherbea (care se declară liberal, dar a fost susţinut pe post de ALDE), Nicolae Timariu (PSD) şi Stelian Manolescu (PSD). Cea mai lungă şefie, din perioada invocată de Heiuş, a avut-o Gherbea care – culmea! – pare că a supărat pe toată lumea: pesediştii l-au destituit pentru că a îndrăznit să dea afară din fabrică doi consilieri locali PSD, iar liberalii îl acuză de proastă administrare sau corupţie.

Bombardarea Uzinei cu pesedişti

Lucian Heiuş reclamă angajarea pe criterii politice. „Pesediştii, puşi la conducerea societăţii de domnul Ovidiu Bălan (primar PSD Orăştie, n.red.), şi-au bătut joc de această societate. Nu există niciun ban în cont astăzi (13 februarie 2020, n.red.), abia s-a reuşit să se dea salariile cu nişte eforturi incredibile, rugând partenerii de afaceri să facă plăţi în avans. Au lăsat firma cu zero lei, au angajat, în schimb, au dublat numărul de funcţionari care lucrează în Uzina Mecanică. I-am spus domnului director că îi recomand să-i dea afară pe toţi şi să păstreze exact numărul de angajaţi care era în urmă cu patru-cinci ani. Toţi cei care au venit în ultimii ani să plece acasă că nu-i nevoie de ei. Ai nevoie de muncitori, de oameni care să lucreze pe strung, să sudeze, să taie tabla, să muncească. Nu ai nevoie de conţopişti care să stea în birouri şi i-am recomandat să reducă cheltuielile dându-i afară pe toţi”, a declarat Heiuş.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 50%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Bumerang pentru Heiuş: paznicul domeniului de vânătoare

Filip Nicolae Gherbea contrazice declaraţiile demnitarului liberal. „Am fost acuzat că am umplut UMO de PSD. În afară de domnul Paşca şi domnul Pîndărelu pe care i-am moştenit de la domnul Radu, au mai fost două persoane care au fost angajate pe posturi de portari care s-au vacantat în urma pensionării titularilor, de către domnul Paşca. Şi da, am angajat un inginer care poate fi considerat simpatizant PSD, dar care s-a dovedit singurul specialist în sectoare calde care a încercat să lămurească inventarul domnului Dina de la Turnătoria de Tuburi. (La dvs. nu puteam să apelez întrucât eraţi demnitar al României…) În rest, am angajat o economistă – Regalistă, un specialist IT şi economist care este simpatizant USR – Plus, un inginer membru PNL, pe omul dvs. care vă ajută la gestionarea domeniului de vânătoare personal, l-am promovat dispecer, pe liderul de sindicat care este membru PNL, l-am promovat specialist implementare procese industriale şi mă opresc aici. Am o postare a Preşedintelui Sindicatului “Speranţa” unde la o adunare PNL se afla peste 70% din personalul de execuţie de la UMO. A, da femeia de serviciu nu are apartenenţă politică şi poate lua calea… liftierei din Ministerul Muncii”, susţine Gherbea.

Despre prostie, ticăloşie şi şpagă

Lucrurile au luat o turnură mult mai gravă când în discursul demnitarului liberal au apărut elemente ce duc la fapte de corupţie. „Şi-au bătut joc, au cheltuit 500.000 de euro, nu ştim pe ce. A constatat domnul director general că au cumpărat utilaje în valoare de vreo 400.000 de euro, şi pe bani primiţi de la Guvern şi pe bani pe care i-au găsit în conturi, un utilaj – un strung cu comandă numerică de 150.000 de euro, altul de vreo 200.000 euro, care de un an nu lucrează nimic. N-au produs nimic, nici măcar o piesă! Domnule, cât poţi fi de nemernic? Şi atunci, nu te poţi gândi că au luat nişte şpăgi ca să dea atâţia bani pe ele? Un an întreg să nu lucrezi nimic: ori eşti prost ca director şi cumperi un lucru de care nu ai nevoie, ori eşti ticălos că le-ai cumpărat ca să-ţi iei un zece la sută, o şpagă de-acolo. Să vină cineva să-mi spună mie cum poţi cumpăra un utilaj de care tu nu ai nevoie. Să dai sute de mii pe el şi acela să nu lucreze o oră, să nu producă un leu”, a răbufnit deputatul PNL Lucian Heiuş.

Voalat, tot despre şpagă e vorba

Fostul director UMO, Filip Nicolae Gherbea, lasă să se înţeleagă că ştie mai multe decât poate spune în replică. „Din spusele dvs. v-aţi dus cu gândul că, atât eu cât şi Manolescu, am luat o spagă de 10%, adică vreo 15.000 de euro, şi chiar eraţi supărat că am luat atât de puţin. Eu vă rog să detaliaţi şi să o faceţi în faţa unui procuror de la DNA… De unde 10% ??? Eu am văzut nişte documente legate de vânzarea Sculăriei UMO la Allseca din care rezultă o sumă mai mare cu 40% decât suma înregistrată pentru vânzare la UMO??? Director era domnul Ovidiu Vlad, care vă preceda dvs. la foarte scurt timp. Am mai văzut faptul că amenajarea spaţiului în care s-a mutat Prelmec, în chirie, a costat 60% din valoarea de vânzare a Sculăriei care era proprietatea Prelmec. 360 de mii de lei a costat numai acoperişul, care este CIUR. Firma care a executat lucrarea a fost dată în judecată. Achiziţionarea celor două utilaje s-a făcut: a) pentru centrul de prelucrare CNC 4 axe prin licitaţie publică, la care au participat 3 ofertanţi; dacă ar fi fost o urmă de fraudă NU CREDEŢI CĂ AR FI CONTESTAT LICITAŢIA ???; b) cumpărarea strungului CNC 5 axe şi ½ axa s-a făcut pe SICAP conform tuturor procedurilor legale; s-a stat pe această platformă a statului din luna noiembrie până în luna iulie…CUM SE PUTEA LUA ŞPAGA??? Toată lumea, inclusiv DNA, este interesată de a afla metoda, vă rog să ne ajutaţi cu ştiinţa dvs”, spune Nicolae Gherbea. „Vehiculaţi faptul că am cumpărat utilaje în valoare de 400 de mii de euro, din care unul din banii găsiţi (acei 200 de mii de euro) de 200 mii euro şi unul din bani guvernamentali de 150 mii euro. Cu tot respectul, o primă greşeală de aritmetică de clasa 1, 200+150 = 350 şi nu 400, dar să nu ne cramponăm, cum zicea domnul Timariu, de amănunte. În realitate, centrul de prelucrare în 4 axe (cu posibilitate de configurare 5 axe, datorită comenzii Fanuc proiectată pentru 5 axe) a costat 150 mii euro, dar domnul Dina, care v-a dat informaţia a fost superficial. Nu ştiu cât a costat strungul, probabil 150 de mii de euro, eu nu mai eram în UMO când s-a semnat contractul, a fost semnat de domnul Manolescu. În proiect mai existau şi alte utilaje, tehnologie 2019, CNC, care conturau o celulă de producţie pentru tehnica militară care includea şi AG – 7 şi care pornind de la programele de proiectare 3D, cu licenţă, ar fi asigurat interschimbabilitatea produselor militare, ceea ce este un deziderat şi acum actual pentru produsele româneşti realizate la Cugir, spre exemplu. Dar dvs. nefiind de specialitate tehnolog, e mai greu să înţelegeţi acest fapt, iar mie îmi va lua mult prea mult să explic”, a mai declarat fostul director Filip Nicolae Gherbea.

Ar trebui să le fie ruşine”

Lucian Heiuş: „Ştiţi că o femeie de serviciu, angajată la Uzina Mecanică, ia 30 de milioane pe lună? Faci un contract cu o firmă de curăţenie la care îi dai o mie de lei pe lună şi-ţi face curăţenie impecabil. Contabili care stau şi plimbă trei hârtii când tu faci trei facturi pe lună? Ăsta este modul în care trepăduşii lui Bălan au condus şi şi-au bătut joc de Uzina Mecanică. Păi când îl pui pe Paşca director şi pe nu mai ştiu care, când îi ţii pe post de tăietori de frunze la câini şi să vedeţi ce bani luau aceşti apropiaţi ai domnului Bălan. O să vedeţi cum şi-au bătut joc de jumătate de milion de euro, dându-şi numai salarii şi cumpărându-şi maşini. Este o problemă foarte gravă! Societatea astăzi nu are bani să cumpere tablă, să cumpere piesele de care are nevoie ca să-şi onoreze comenzile. Dar ce mă revoltă e că banii existau, banii erau în cont şi i-au făcut praf. Şi acum vin şi spun ce buni sunt ei, ce lucruri bune au făcut. Nu, domnule, astea sunt lucruri concrete prin care PSD Orăştie şi-a bătut joc de patrimoniul acestui oraş. 500.000 de euro să-i cheltui în trei ani şi jumătate şi nimic să nu rămână în urma ta? Dacă angajau 30 de muncitori era foarte bine! Ei au angajat funcţionari care stau prin birouri, iar muncitorii trebuie să lucreze şi pentru acei funcţionari. Ar trebui să le fie ruşine!”

Altă poveste „cu cântec”

Filip Nicolae Gherbea: „Stimate domnule Heiuş, cu regret vă răspund la afirmaţiile cu tentă calomnioasă la adresa mea şi a altor colegi de la Uzina Mecanica Orăştie. Suma lăsată de domnul Ovidiu Vlad a fost de 200 de mii de euro, probabil, la cursul valutar de atunci, în urmă cu 3-4 ani, vreo 800 de mii de lei. Ceea ce dvs. nu ştiţi şi nici domnul Vlad nu ştia, aceasta sumă reprezenta contribuţia pentru salariaţi, stopată la sursă şi care trebuia livrată la stat (CAS, CASS, CAM). Pentru nelivrarea acestor contribuţii UMO a suportat o serie de penalităţi, pentru care directorul economic Dina Gheorghe a fost trimis în judecată. La suma pe care o ştiaţi dvs. s-au mai adăugat şi alte sume. Eu, în calitate de director general, am plătit din urmă, o sumă care a cam depăşit 1.000.000 lei, urmând să plătesc în continuare, eşalonat, întreaga datorie. Dar, aşa cum ştiţi, am fost oprit de domnul Timariu, nervos că am îndrăznit să îl dau afară pe Paşca şi pe Pîndărelu şi care, cu ajutorul domnului Nistor, m-a dat afară şi l-a pus director general pe domnul Manolescu Stelian.”

EXTRA

Două prototipuri de armă comando la UMO

Trebuie precizat că Filip Nicolae Gherbea a încercat să producă şi armament la UMO, fabrică ce se află în portofoliul industriei de armament din România. „Tot pentru corecta dvs. (a lui Heiuş, n.red.) informare în calitate de demnitar al României vă ataşez şi fotografiile cu armele aflate în lucru: Arma comando cal. 12 x 12 lovituri (vezi foto 1), la care am lansat în fabricaţie 4 bucăţi cu ţevile făcute la Carfil Braşov pentru că nu aveam strungul CNC pe care îl huliţi. Prototipul ASAG 40 arma proiectată de dr. ing. Popa Marius, care nu a funcţionat corespunzător şi a trebuit să trec la reproiectare, rezultând prototipul de mai jos (vezi foto AGS 40), a cărui funcţionare era identică cu arma comando cal.12×12 lovituri. Aceste arme se găsesc atât fizic, cât şi modelate 3D, dacă ştiţi ce înseamnă asta. Nu e chestie de modele pentru metalurgie, este vorba de modelare într-un program de proiectare pe o staţie grafică (CAD)”, declară Gherbea, care mai spune că a fost demis de PSD cu o zi înainte de a executa trageri în poligonul provizoriu UMO cu cele două tipuri de arme, ultima fază de dinaintea testelor de omologare a lor în poligonul de la Cugir. Fostul ofiţer de carieră crede că există o politică de descurajare a producţiei de armament. În orice caz, statul român pompează bani în fabricile industriei de apărare cu condiţia să nu producă arme.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.