ALEGE CORECT ÎNCĂLȚĂRILE COPILULUI TĂU! TOP 5 LUCRURI DE CARE TREBUIE SĂ ȚII CONT. SFATURI PENTRU MAMELE DIN HUNEDOARA

Alegerea încălțămintei potrivite pentru copii poate fi o sarcină dificilă. De acest lucru s-au convins majoritatea părinților care, de multe ori,  transpiră și stau “îngenunchiați” prin magazine, pentru a găsi pantoful perfect. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai greu de dus la capăt această “operațiune”. 

 

Asta, pentru că părintele nu are de unde să știe dacă o gheată, de exemplu, e prea fixă sau, dimpotrivă, mult prea largă, decât dacă cel mic spune acest lucru. Iar dacă acesta nu protestează și merge cu încălțările cumpărate, nu înseamnă că pantofii aleși de tine sunt cei potriviți. Pur și simplu, copiii, în primii ani de viață, nu spun și nici nu dau de înțeles că încălțămintea este incomodă. Părinții, în schimb, trebuie să aleagă anumite modele potrivite vârstei și care să fie confortabile. Acest aspect este foarte important, deoarece o pereche de încălțări nepotrivite pot influența mersul celui mic sau îi pot crea probleme medicale ulterioare. 

 

Iată la ce trebuie să fii atent atunci când cauți încălțămintea potrivită pentru copilul tău:

 

 

  • Alege încălțăminte cu talpă flexibilă 

 

Prinde în mâini pantoful și îndoaie-l. Talpa ar trebui să fie suficient de flexibilă și maleabilă pentru a forma, fără prea multă strădanie, o semilună. Acest tip de încălțări este recomandat inclusiv în primii ani de viață, când bebelușii nu au suficientă forță pentru a flexa piciorul într-un pantof cu talpă rigidă. Medicii spun că încălțămintea potrivită ar trebui să mimeze mersul desculț.

 

 

  • Alege un pantof ușor 

 

Iarna, în special, părinții sunt tentați să cumpere copiilor ghete groase cu o talpă puțin mai înaltă, pentru a nu le fi frig. Dacă te gândești și tu la această variantă, ia în mână cizmele și, dacă ți se par grele, renunță la ele. Medicii ortopezi spun că o încălțăminte ușoară este mult mai comodă, chiar și pentru un adult. Pentru a fi mai călduroase alege o pereche de branțuri termice, care să aibă pe ele și lână. Poți să te uiți la câteva perechi de ghete pentru copii de la 4Kids, deoarece vei găsi o mulțime de modele potrivite. 

 

 

  • Optează pentru încălțări din piele naturală, deoarece acestea lasă piciorul să respire, sunt moi și, în timp, se lărgesc puțin, asigurând, astfel, un confort sporit. Copiii, de obicei, transpiră destul de mult, iar o încălțăminte sintetică le va fi incomodă. Pe timp de vară, poți alege pentru micuțul tău și o pereche de încălțări din pânză. 

 

 

 

  • Cumpără încălțăminte în funcție de vârstă 

 

Dacă ai un bebeluș de 12-24 de luni, unii medici ortopezi spun că cel mai potrivit este să alegi încălțări sub formă de ghetuță, care să susțină piciorul. Pe vremuri, specialiștii recomandau o încălțăminte  rigidă, care “să țină glezna” copilului și să îi formeze un mers frumos. Studiile recente din domeniul medical arată, însă, faptul că cel mai bun pantof este unul moale, care să permită gleznei să se îndoaie și mușchilor să lucreze. 

Așadar, există o mare diferență între o încălțăminte moale,  care susține piciorul, și un rigidă, care “ține glezna”. 

 

După vârsta de doi, ani specialiștii recomandă încălțămintea care vine mai jos de gleznă, pentru întărirea musculaturii. 

 

 

  • Ai grijă la lățimea pantofului, pentru că o încălțăminte prea largă, de exemplu, poate fi greu de purtat și este destul de incomodă. Majoritatea producătorilor de încălțăminte au o “lățime standard”, care diferă de la o firmă la alta sau de la un model la altul.  

 

 

Medicii spun că, atunci când copilul este în casă, cel mai indicat este să poarte o pereche de șosete antiderapante sau să meargă desculț. Un lucru extrem de important e ca micuțul tău să poarte pantofi noi. Încălțările rămase de la frații mai mari nu sunt potrivite, afirmă specialiștii. Asta, pentru că pantoful ia forma piciorului, iar dacă un copil calcă într-o parte, așa se va forma și mersul celui care va purta încălțămintea second-hand.

 

Așadar, dacă vrei să alegi o încălțăminte comodă, ține cont de regulile de mai sus și vei evita pantofii nepotriviți.

  

sursa foto: shutterstock.com

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.