13 ani de la tragedia din mina Petrila

În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive din subteranul Minei Petrila au dus la moartea a 13 mineri şi salvatori minier şi rănirea altor 15. La 13 ani de la accidentul minier, exploatarea minieră a ajuns istorie, fiind închisă din 2015.

Într-o zi de sâmbătă, 15 noiembrie, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj al Minei Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave.

Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni.

Cele două deflagraţii au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

După tragedia din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat în declin. Pe lângă situaţia economică dificlă în care se afla cea mai veche mină din Valea Jiului, teama faţă de producerea unor noi accidente a grăbit sfârşitul minei de cărbune.

Mina Petrila a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus până la circa 250 în decembrie 2015, când activitatea de extracţie a fost oprită.

Între timp, ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării – Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.