(VIDEO) Natura pune stăpânire pe ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara

Au trecut aproape două decenii de la primele demolări ale marilor construcţii din vechiul combinat siderurgic al Hunedoarei. În anii 2000, clădiri, turnuri, uzine, instalaţii şi furnale uriaşe, structuri cu înălţimi de până la 50 de metri, au fost puse la pământ, după zeci de ani de la ridicarea lor, lăsând locului munţi de dărâmături.

O parte a materialelor de construcţii, în special elementele metalice, au fost valorificate, însă fundaţiile a sute de construcţii au rămas înfipte în pîmânt peîntinderea de aproape 150 de hectare de pe malul stâng al Cernei, râul care desparte fosta platformă siderurgică de cartierele Hunedoarei.

Alături de fundaţiile coloşilor de beton, au rămas abandonate o reţea de construcţii subterane (labirinuturi, subsoluri, şanţuri, conducte de beton, piloni şi ziduri de susţinere) ce se întinde pe pe zeci de kilometri. Multe dintre marile ruine sunt îngropate sub mormanele de moloz, iar puţini hunedoreni le mai pot recunoaşte vehea utilitate, din anii în care combinatul avea peste 20.000 de salariaţi.

 

De la începutul anilor 2000, doar 20 de hectare din fosta platformă industrială au fost ecologizate şi transformate într-un parc de afaceri, aflat în vecinătatea Castelului Corvinilor. Alte peste 100 de hectare, acoperite în mare parte cu ruine, au rămas în grija naturii, iar în cele aproape două decenii de abandon aceasta şi-a spus cuvântul.

O mulţime de oaze de verdeaţă au acaparat locurile vechilor uzine şi furnale. Pâlcuri de pădure în care animalele şi păsările sălbatice trăiesc nederanjate de prezenţa omului ocupă locurile unora dintre cele mai poluante secţii din trecutul combinatului, iar priveliştea oferită primăvara este spectaculoasă. Cei care vor să le viziteze o pot face pe Strada Stufit, drumul acoperit cu pământ şi zgură care mărginea fostul combinat, de la intrarea în Hunedoara (zona Izvor) până în satul Răcăştia.

Planurile de ecologizare a celor peste 100 de hectare din fosta platformă industrială nu au fost abandonate, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 108 hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro. Un al treilea proiect are ca obiectiv transformarea altor 8,7 hectare de pe vechea platformă siderurgică într-o grădină urbană, tot prin intermediul unui proiect pentru care se intenţionează a se solicita finanţare europeană, de data aceasta prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Grădina urbană ar urma să fie situată aproape de Castelul Corvinilor, astfel încât aceasta să devină un alt obiectiv turistic important al Hunedoarei dar şi o zonă de relaxare şi recreere pentru locuitorii zonei”, informează Primăria municipiului Hunedoara.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.