(VIDEO) Ce se întâmplă cu Dealul Liliecilor, excavat pentru a face loc Autostrăzii Lugoj – Deva

Sute de mii de metri cubi de pământ şi bolovani au fost excavaţi în perioada 2017 – 2019 din „Dealul Liliecilor”, situat la marginea satului Şoimuş, pentru a face loc unui sector de doi kilometri din Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva.

În urma lucrărilor, a rămas un perete uriaş şi abrupt, lipsit aproape complet de vegetaţie şi acoperit de plase de protecţie menite să prevină căderile de pietre pe autostradă. Cu timpul, natura şi-a reintrat în drepturi, iar ierburile şi arbuştii câştigă teren asupra versantului.

Lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, de 22 de kilometri, începute în primăvara anului 2014, puteau fi terminate în 2016, dacă nu exista problema „Dealului Liliecilor”, unde o grotă în care se adăposteau câţiva lilieci din specii comune, pentru care s-a decis în final relocarea, a dus la blocarea proiectului. Finalizarea investiţiei a fost întâziată cu peste trei ani, iar unul dintre principalele motive a fost existenţa „peşterii cu lilieci”. În 2014, sesizările primite de Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara cu privire la existenţa liliecilor într-o grotă de pe versant au dus la blocarea lucrărilor în zonă.

Probleme mai existau şi la poalele dealului, unde câteva gospodării trebuiau strămutate, iar localnicii s-au judecat pentru preţul primit de la statul român, în schimbul cedării terenurilor şi imobilelor. În timp ce problemele ridicate de oameni şi-au găsit rezolvarea, cele create de presupusul habitat al liliecilor s-au dovedit mai dificil de gestionat. Timp de un an, peştera a fost monitorizată de specialişti, care au concluzionat că aici ajung lilieci din specii comune, care nu necesitau măsuri speciale de protecţie.

A fost nevoie însă de noi avize de mediu şi de construcţie, pentru continuarea lucrărilor, obţinute abia la începutul anului 2017. Între timp, proiectanţii au decis ca după relocarea celor câteva zburătoare care se adăposteau uneori în grotă, întreg dealul să fie excavat. Mai puţin de 10 lilieci au fost luaţi din grotă în septembrie 2017, iar la scurt timp a început nivelarea versantului. Drumarii au reluat lucrările în 2017 şi au lucrat intens până în vara anului 2019, iar sute de mii de metri cubi de rocă au fost eliminaţi din versant pentru a face loc uneia dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România ultimelor trei decenii.

 

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.