Protestele minerilor din Valea Jiului continuă

Protestele minerilor din Valea Jiului, începute miercuri la Livezeni, unde angajații minei au refuzat să intre în șut, și urmate de blocarea a circa 100 de mineri în subteran, la Lupeni, continuă vineri dimineața. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau virate în 15 februarie, în timp ce reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara au informat că vor primi banii în 26 februarie.

Vineri dimineață, familiile minerilor rămași în mina Lupeni, dar și colegii lor și angajați ai celorlalte exploatări miniere din Valea Jiului, în principal de la Vulcan, s-au strâns în fața sediului E.M. Lupeni pentru a protesta. Oamenii spun că starea de sănătate a celor rămași în subteran se degradează continuu și cer rezolvarea de urgență a problemelor salariale. Acțiuni de protest au avut loc și în seara de joi, la Lupeni, dar și la Livezeni, unde reprezentanții minerilor au anunțat oprirea lucrului.

De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Tot miercuri, de dimineaţă, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Angajaţii de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante.

„Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara.
În ultima lună, potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut şapte din cele 12 milioane de lei care constituie fondul lunar de salarii, pentru că nu a mai primit contractul pentru serviciile de sistem şi nici ajutorul de stat pentru exploatarea minieră Lonea.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.