Aurel Enea, ucigașul unei eleve de 17 ani, a cerut să fie pus în libertate

Aurel Anea a fost arestat în 27 decembrie 2007, pentru uciderea Alexandrei David, o adolescentă de 17 ani, din Petroşani. În 14 decembrie 2007, bucăţi din cadavrul tinerei, date dispărută de familie la începutul lunii decembrie, au fost descoperite pe malul râului Mureş. O anchetă complexă a avut loc, iar în urma ei a fost identificat autorul crimei, Aurel Enea, un bărbat cu dublă cetăţenie, româno-americană. Acesta nu a recunoscut niciodată crima, însă probele l-au indicat drept autor, iar în final, instanţa l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

Aurel Enea, arestat în decembrie 2007 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unei eleve din Petroșani și tranșarea cadavrului acesteia, a cerut să fie pus în libertate. Cea mai recentă acţiune a condamnatului soluţionată de instanţe a fost respinsă iniţial, în februarie, de Judecătoria Deva şi apoi, în apel, în 30 martie, de Tribunalul Hunedoara.

Magistraţii au menţinut decizia Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarul Deva pentru reiterarea cererii de liberare condiţionată, respectiv data de 7 februarie 2022, însă Enea nu a fost mulţumit de soluţie şi a contestat-o din nou, într-un alt proces.

„Condamnatul a solicitat reducerea termenului de amânare de 1 an arătând că a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei; are cetăţenie americană, se întreţine singur prin muncă şi are asigurate mijloacele de existenţă”, se arată în dosar.

Aurel Enea a fost arestat în decembrie 2007 şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat şi profanare de cadavre. Mai are de executat 6 ani şi 8 luni din sentinţă, dar se consideră reabilitat şi pregătit pentru a fi reintegrat în societate. Magistraţii nu au fost de acord cu susţinerile sale şi au apreciat că deşi a executat fracţia din pedeapsă stabilită prin lege pentru a putea cere punerea în libertate, acest fapt nu înseamnă că poate beneficia de liberarea condiţionată.

„Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat petentul a început la data de 27 decembrie 2007 şi urmează să expire la data de 9 octombrie 2027; transformată în zile pedeapsa este egală cu 7.305 zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 3/4 din pedeapsă, respectiv 5.478 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 27 decembrie 2007 până la 8 februarie 2021, 4793 zile închisoare, la care se adaugă 608 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, 0 zile arest preventiv şi 78 zile câştig conform art. 551 din Legea nr. 254/2013, în total 5.479 zile câştigate şi executate. S-a mai reţinut că deţinutul este la prima analiză, apreciindu-se că nu poate fi liberat condiţionat şi s-a amânat pe o perioadă de un an. Pentru a hotărî astfel, comisia a avut în vedere natura şi gravitatea infracţiunii, restul mare rămas de executat, precum şi necesitatea ca deţinutul să finalizeze programul psihologic aflat în derulare şi pentru a fi supravegheat comportamentul acestuia raportat la riscurile identificate pe parcursul executării pedepsei”, se arată în motivarea soluţiei dată de Judecătoria Deva, care i-a respins cererea lui Aurel Enea.

Şi în 2020, Aurel Enea s-a adresat instanţelor pentru a-şi scurta durata petrecută în închisoare.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.